12/11/12

9 ιδέες για πρωινό που θα σας φτιάξει τη μέρα...

Aν θέλετε να ξυπνήσετε με έναν αναζωογονητικό τρόπο, επιλέξτε να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής άλεσης και βιταμίνες που θα σας κρατήσουν «ζωντανούς» και δραστήριους όλη μέρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η λαϊκή σοφία λέει «Πάρε πρωινό σαν βασιλιάς, γεύμα σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν ζητιάνος»…

Ας δούμε όμως, μερικές ιδέες για ένα χορταστικό αλλά και δυναμωτικό πρωινό που θα σας χαρίσει ένα όμορφο ξεκίνημα, γεμάτο διάθεση και δύναμη.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι γεμάτο πρωτεΐνες και μεστή γεύση, αποτελεί μια ικανοποιητική και πλούσια επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Συνδυάστε το με φρέσκα φρούτα, μαρμελάδα χαμηλών λιπαρών, κομπόστα ή μέλι για επιπλέον γλυκύτητα ή με δημητριακά και μούσλι για πιο πλήρη τροφή. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και είναι εύκολο και γρήγορο για όσους δουλεύουν κι έχουν περιορισμένο χρόνο. Σας δίνει την απαραίτητη ώθηση χωρίς να σας τρώει χρόνο...

Ψωμί ολικής άλεσης
Μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί για τοστ ολικής άλεσης είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Αλείψτε την με μια μικρή ποσότητα θρεπτικότατου φυστικοβούτυρου, με κρεμώδες τυρί ή προσθέστε μια φέτα τυρί και γαλοπούλα.

Αυγά
Σίγουρα το ιδανικότερο πρωινό για πολλούς περιλαμβάνει τηγανητά αυγά ή ομελέτα με μπέικον και λαχανικά. Αφήστε για λίγο στην άκρη το τηγάνι και το λάδι και δοκιμάστε να απολαύσετε τα πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνες αυγά σας, ποσέ. Μοιάζουν πολύ με τα τηγανητά αλλά είναι μαγειρεμένα σε… νερό. Λιγότερες θερμίδες αλλά ίδια θρεπτικά συστατικά. Έχετε καλύτερο; Αν θέλετε, δοκιμάστε να τα κάνετε ομελέτα, σε αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με κομματάκια καπνιστής γαλοπούλας και σπανάκι για μια πιο χορταστική επιλογή.

Φυστικοβούτυρο
Για πολλούς το φυστικοβούτυρο αποτελεί απαγορευμένη απόλαυση, καθώς έχει συνδεθεί με πληθώρα θερμίδων. Στην πραγματικότητα, το φυστικοβούτυρο περιέχει πολλές πρωτεΐνες και ξεγελάει την πείνα σας πιο αποτελεσματικά από ότι άλλες τροφές. Αν θέλετε να κάνετε μια φέτα με φυστικοβούτυρο ακόμα πιο νόστιμη, δοκιμάστε να αλείψετε από πάνω και μια μικρή ποσότητα από μαρμελάδα ή μέλι. Θα τρελαθείτε…

Cottage cheese
Το cottage cheese σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα ή με μια φέτα ψωμί θα σας γεμίσει με ενέργεια και διάθεση για ένα χαρούμενο ξεκίνημα της μέρας σας. Η ποσότητα του ασβεστίου δε που θα σας προσφέρει, θα δυναμώσει και τα οστά σας. Βάλτε σε ένα πιάτο μια χορταστική ποσότητα cottage cheese μαζί με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, ελάχιστο μέλι, ανακατέψτε κι απολαύστε.

Μούρα
Τα μούρα είναι η νέα μόδα που ήρθε για να μείνει. Γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα φρέσκα μούρα (και τα άλλα είδη της οικογένειας) γλυκαίνουν το γιαούρτι σας, το κρεμώδες τυρί σας ή τα δημητριακά με το γάλα και σας γεμίζουν με βιταμίνες. Φρέσκα ή κατεψυγμένα θα σας φτιάξουν τη διάθεση και θα κάνουν το πρωινό σας νοστιμότερο και σίγουρα πιο πρωτότυπο από το καθιερωμένο... τοστ. Αν μέσα στο μείγμα με το γιαούρτι και τα μούρα βάλετε και ελάχιστα κομματάκια σοκολάτας, θα απογειωθεί…

Φρέσκος χυμός φρούτων
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε φυσικά, έναν φρεσκοστιμμένο χυμό φρούτων εποχής. Είτε απλός, είτε σε μορφή smoothie μαζί με γιαούρτι ή γάλα, τα φρούτα δίνουν ενέργεια και μας φτιάχνουν τη διάθεση όλη την ημέρα. Μην τα παραλείπετε ούτε από το πρωινό σας, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Μπορείτε καταναλώνοντάς τα, να φτιάξετε τη διάθεσή σας… Είναι τόσο απλό!

Ξηροί καρποί
Όλοι ξέρουμε πια ότι οι ξηροί καρποί είναι πολύ ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας. Εκτός από αυτό όμως, δίνουν και μια τραγανή νότα σε αυτό. Αν αναμίξετε μερικά κομματιασμένα καρύδια μαζί με τα δημητριακά και το γιαούρτι ή το γάλα σας και λίγο μέλι ή φρούτα θα φτιάξετε ένα νόστιμο και πλούσιο πρωινό που με τη σειρά του, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο της καλής σας διάθεσης. Αν μάλιστα, σας αρέσουν και σκέτα, μπορείτε να συνοδεύσετε τον πρωινό σας καφέ με 10 καρύδια ή αμύγδαλα.

Καφές ή τσάι
Κι επειδή για αρκετούς, πρωινό χωρίς καφέ είναι σαν μπακλαβάς χωρίς σιρόπι, προσθέστε μια κούπα καφέ στο πρωινό σας που θα σας δώσει δύναμη κι ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας σας. Αν αγαπάτε το τσάι, μπορείτε καλύτερα να αντικαταστήσετε τον καφέ με αυτό, πράσινο κατά προτίμηση ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Θα σας τονώσει εξίσου και θα σας «ξυπνήσει» γλυκά!

Από το click@life