6/12/12

“Πράσινη” βάση δεδομένων ενημερώνει τους καταναλωτές πόσο “οικολογικά” είναι τα προϊόντα τους

Μια γαλλική οργάνωση παρουσίασε ένα σύστημα που επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιολογήσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων που αγοράζουν, βαθμολογώντας τα σε μια πράσινη κλίμακα αξιολόγησης.

Οι καταναλωτές μπορούν να “σκανάρουν” το bar code του προϊόντος σε μια ειδική εφαρμογή για smartphones ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Noteo, για να δουν ποιες χημικές ουσίες περιέχονται σε 45.000 διαφορετικά προϊόντα.

Τα προϊόντα περιλαμβάνουν σαμπούνια, σαμπουάν, αναψυκτικά και τυριά.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Noteo, Μπατίστ Μαρτύ ισχυρίζεται πως η οργάνωσή του χρησιμοποιεί περίπου 400 κριτήρια πριν αποφασίσει για την αξιολόγηση ενός προϊόντος.

Η ομάδα της Noteo περιλαμβανει έναν τοξικολόγο, έναν διατροφολόγο και έναν ειδικό πάνω στον κύκλο ζωής των προϊόντων, ενώ αποφάσεις λαμβάνει μια επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από 10 μέλη και άνω.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η Noteo υποστηρίζει πως είναι απόλυτα εφικτό για τον μέσο καταναλωτή να βελτιώσει τον αντίκτυπο των προϊόντων που αγοράζει πάνω στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ξοδεύοντας τα ίδια χρήματα.

Αυτό θα γίνει καθώς οι εταιρείες με αρνητικές αξιολογήσεις θα επιδιώκουν τη βελτίωση των προϊόντων τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ελπίζουν ότι υπηρεσίες όπως αυτές που παρέχει η Noteo θα δώσουν το κίνητρο στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο “πράσινες”.

Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων είναι δωρεάν και η Noteo ευελπιστεί ότι θα προσθέσει σε αυτή ακόμα 45.000 προϊόντα.

Aπό το econews.gr