6/12/12

Αμερικανικά πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν ψηφιακή παιδεία για όλους

Μεγάλα πανεπιστήμια παρέχουν δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο της online γνώσης.

Εδώ κι ένα χρόνο, τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Online Open Courses, ή MOOC) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή εντός των κύκλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην συντριπτική πλειονότητά τους, τα μαθήματα αυτά -που δεν είναι μόνο ανθρωπιστικών, αλλά και θετικών σπουδών- είναι απολύτως δωρεάν, αν και παρέχουν ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης αλλά όχι πτυχίο ισότιμο με άλλα πανεπιστήμια.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι η βαθμολόγηση των μαθημάτων  γίνεται με μεταβολή των φοιτητών σε κριτές: κάθε φοιτητής πρέπει να διορθώσει - «αξιόπιστα και δίκαια» - τα γραπτά πέντε συμφοιτητών του. «Στην αρχή ήταν λίγο τρομακτικό να κάνω μάθημα χωρίς κοινό φοιτητών μπροστά μου, χωρίς την αίσθηση του ποιος με ακούει και τι είδους αντίδραση μπορεί να έχει στα λεγόμενα μου», λέει ο Μίτσελ Ντουνάιερ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πρίνστον, προσθέτοντας πως «για το λόγο αυτό δημιούργησα μια «ψηφιακή αίθουσα» χρησιμοποιώντας ένα chat room μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο χωράνε από έξι έως οκτώ φοιτητές».

Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011 όταν ο καθηγητής Σεμπάστιαν Τρουν του πανεπιστημίου Στάνφορντ - και αντιπρόεδρος της Google - «άνοιξε» δοκιμαστικά στο διαδίκτυο το μάθημα «Τεχνητή Νοημοσύνη» και εγγράφηκαν 160.000 φοιτητές από 190 διαφορετικές χώρες. Μετά την απρόσμενη αυτή επιτυχία ο καθηγητής δημιούργησε την εταιρεία πανεπιστημιακής τηλεκπαίδευσης Udacity , η οποία προσφέρει 15 διαφορετικά μαθήματα.

Στα τέλη του 2011, το ΜΙΤ εξήγγειλε το δικό του διαδικτυακό κύκλο μαθημάτων με τίτλο MITx. Στο πρώτο του μάθημα εγγράφηκαν 120.000 φοιτητές. Τον Απρίλιο του 2012 πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια (ανάμεσά τους τα φημισμένα Στάνφορντ, Πρίνστον, Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια και Μίσιγκαν) ανήγγειλαν ότι μέσω της ΜΚΟ και φιλεκπαιδευτικού οργανισμού Coursera που ίδρυσαν θα προσφέρουν μαθήματα μέσω ιντερνετ.

Με 1,9 εκατομμύρια φοιτητές από 196 χώρες και 35 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια απ' όλο τον κόσμο που συνεργάζονται, το διαδικτυακό Coursera είναι, τρόπον τινά, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Λίγο μετά, το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ ανακοίνωσαν πως συνενώνουν τις δυνάμεις τους, υπό την πλατφόρμα EdX.

«Πιθανολογώ ότι το εκπαιδευτικό τοπίο σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι εντελώς διαφορετικό», καταλήγει ο κοσμήτορας του Χάρβαρντ, Αλαν Γκάρμπερ.


Aπό το Βήμα