26/11/12

Cardio ή βάρη: ο πόλεμος συνεχίζεται…

Τι θέλεις: απώλεια βάρους, αντοχή, δύναμη ή μακροζωία;

Το Καλή μας Μέρα βρήκε στο click@life ένα άρθρο για να μας βοηθήσει να λύσουμε αυτό το ερώτημα. Διαβάστε το άρθρο:

Απώλεια βάρους (και συντήρηση φυσικά)

Cardio: Αν θέλετε να χάσετε βάρος, η αλήθεια είναι ότι οι ασκήσεις cardio, δεδομένου ότι είναι και πιο εντατικές, υπερτερούν σε σχέση με τα βάρη. Μέσα σε έναν λεπτό τρεξίματος ή ποδηλασίας, χάνετε 10 με 12 θερμίδες, ενώ για την ίδια ώρα, εάν επιλέξετε τα βάρη, χάνετε 8 με 10 θερμίδες.
Βάρη: Όταν σηκώνετε βάρη δίνετε στον οργανισμό σας μία μεταβολική «ώθηση» ακόμα και μία ώρα αφού έχετε σταματήσει την προπόνηση, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να επαναφέρει τους μυς σας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάψετε 200 θερμίδες σηκώνοντας βάρη, στην ουσία συνολικά καίτε 250 θερμίδες. Και αν σηκώσετε περισσότερα βάρη ή ξεκουραστείτε για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ανάμεσα στα σετ, μπορείτε να χάσετε ακόμα περισσότερες θερμίδες.
Όμως υπάρχουν και άλλα καλά νέα. Για κάθε 1,5 κιλό μυϊκής μάζας, καίτε 120 επιπλέον θερμίδες τη μέρα, γιατί οι μυς χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθούν. Αυτό μέσα στο χρόνο σημαίνει 5 κιλά λίπους.
Νικητής: Βάρη

Για να αποβάλλετε το άγχος

Cardio: Τα αγχολυτικά αποτελέσματα ενός παιχνιδιού τένις ή κάποιων γύρων στην πισίνα, είναι πιο γρήγορα εμφανή από ότι όταν σηκώνετε βάρη. Μόλις 15 λεπτά αερόβιας άσκησης, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, αρκεί για να μειώσετε το στρες σε σημαντικό βαθμό. Αν αυξήσετε τους …τόνους και ασκηθείτε 3 με 5 φορές την εβδομάδα μάλιστα, πείτε αντίο στην κούραση. Οι εντατικές ασκήσεις cardio, αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, των νευροδιαβιβαστών δηλαδή του οργανισμού, που ηρεμούν το σώμα και «καταπολεμούν» την κατάθλιψη.
Βάρη: Εδώ τα πράγματα είναι λίγο αμφίβολα. Υπάρχουν οι απόψεις των επιστημόνων, οι οποίοι υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα στην βελτίωση της διάθεσης έπειτα από μία προπόνηση με βάρη και υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται, ότι χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμη, ώσπου να μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα είναι ισάξια με μία αερόβια προπόνηση. Άρα προς το παρόν…
Νικητής: Cardio

Για να ικανοποιήσετε το... εγώ σας
Cardio: Οι ψυχολόγοι, που ειδικεύονται στις επιδράσεις των σπορ στους ανθρώπους, έχουν αφιερώσει δεκαετίες ολόκληρες μελετώντας τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης στην αυτοπεποίθηση του ατόμου. Και πάντα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: οι δρομείς, οι ποδηλάτες, οι κολυμβητές και άλλοι τέτοιου είδους αθλητές (κυρίως ομαδικών αθλημάτων) έχουν αυξημένα επίπεδα αυτοπεποίθησης, καθώς η αίσθηση του να περνάς τη γραμμή τερματισμού δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Βάρη: Στο θέμα της εμφάνισης βέβαια, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους μυς, τα βάρη υπερτερούν. Σκεφτείτε μόνο ότι ακόμα και μετά το τέλος της κάθε προπόνησης, που σκέφτεστε «καλά, έκανα κορμί κιόλας ή ιδέα μου είναι», δεν είναι αποκύημα μιας εγωκεντρικής προσωπικότητας αλλά η ωμή πραγματικότητα αφού, το αίμα που…κυλά στους μυς, τους έχει κάνει να «πρήζονται» και να φαίνονται πιο έντονοι. Και αυτό, πέρα από κάθε αίσθηση ματαιοδοξίας, δίνει άλλη ώθηση στην αυτοπεποίθησή σας.
Νικητής: Βάρη

Για μακροζωία

Cardio: Ο καθηγητής αθλιατρικής του Αμερικανικού Κολεγίου του Τέξας, Mike Meyers, Ph.D., είναι ανένδοτος: «Τίποτα δε συγκρίνεται με τις ασκήσεις cardio, στον τομέα της μακροζωίας». Ο λόγος απλός: οι αερόβιες ασκήσεις μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών νοσημάτων, αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου. Μία δυνατή καρδιά εξάλλου «αντλεί» περισσότερο αίμα με κάθε της χτύπημα, συμβάλλοντας στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στον οργανισμό.
Βάρη: Έρευνα του Εθνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι αν ακολουθείτε μία προπόνηση με βάρη, μόλις 2 φορές της εβδομάδα, αποφεύγετε το πάχος που συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά, το είδος δηλαδή εκείνο που περιβάλει «ύπουλα» τα όργανα του σώματος και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Καλό αλλά όχι αρκετό.
Νικητής: Cardio

Για να …κόψετε το νήμα του νικητή

Cardio: Αν θέλετε να είστε εκείνος, που θα χειροκροτεί το κοινό σε παραλήρημα, όταν θα κόβετε την κορδέλα στο τέρμα των 5 χιλιομέτρων (μην είμαστε και πλεονέκτες, ας ξεκινήσουμε από χαμηλά), ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσετε την αερόβια άσκηση. H ιδανική μέθοδος για να αυξήσετε την αντοχή σας είναι η προπόνηση σε ρυθμούς…αερόβιους.
Βάρη: Για να δώσετε μια ώθηση στην ταχύτητά σας όμως, χρειάζεστε δυνατό κορμό και πόδια. Οι ασκήσεις με τα βάρη θα ενισχύσουν και θα δυναμώσουν τον διασκελισμό σας και την «ώθηση» για το επόμενό σας βήμα.
Νικητής: Ισοπαλία

Συμπέρασμα: Μπορεί η μάχη να έληξε ισόπαλη, μεταξύ cardio και βαρών, καθώς εξαρτάται από το τι ζητά ο καθένας για τον οργανισμό του, ο...πόλεμος όμως ακόμα καλά κρατεί.