27/11/12

Οσοι διαβάζουν είναι πιο ευτυχείς

Μπορεί το βιβλίο να γίνει διαφυγή σε καιρούς κρίσης; Κι ακόμη περισσότερο: Μπορεί να συμβάλει στην ψυχική ευεξία όσων καταφεύγουν στις σελίδες του;


Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Public του Συντάγματος έδειξε ότι εκείνοι που επιλέγουν να διαβάσουν είναι πιο ευτυχισμένοι και ανοιχτοί στο καινούργιο και το διαφορετικό. Αλλά δεν ήταν τα μόνα ενδιαφέροντα στοιχεία που έδειξε αυτή η πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η Qed σε 1.000 σπίτια ενήλικου αστικού πληθυσμού, το καλοκαίρι του 2012, κατόπιν παραγγελίας των καταστημάτων Public.

Έδειξε επίσης: Ότι το 52% του αστικού πληθυσμού είναι αγοραστές βιβλίων. Ότι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες βιβλίων είναι η λογοτεχνία (ελληνική, ξένη, σύγχρονη και κλασική, την οποία προτιμά το 68% των συχνών αγοραστών βιβλίων). Ότι οι περιστασιακοί αναγνώστες, μετά την ελληνική λογοτεχνία, προτιμούν τα αστυνομικά και τα ιστορικά βιβλία. Ότι συχνότερα αγοράζουν οι γυναίκες, οι νέοι και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Ότι φίλοι, Διαδίκτυο και βιβλιοπωλεία αποτελούν τα βασικά μέσα ενημέρωσης για το βιβλίο και ότι ο μέσος αγοραστής αγοράζει κατά μέσον όρο 4 βιβλία τον χρόνο.


Από την Καθημερινή