12/10/12

Rethink Athens: Η Αθήνα αλλάζει όψη από την Αμαλίας ως την Πατησίων

Να ξαναγίνει το κέντρο της πόλης πραγματικό κέντρο, χώρος οικονομικής ανάπτυξης, κατοικίας, προορισμός για Έλληνες και ξένους: αυτός είναι ο στόχος του Rethink Athens που μπαίνει στην τελική ευθεία για την αλλαγή της εικόνας και της ζωής του κέντρου.

Τι είναι το Rethink Athens; Ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, που οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση. Στόχος είναι να αποκτήσει ξανά ζωή το κέντρο της πόλης που βρίσκεται υπό κατάρρευση τα τελευταία χρόνια. Ο φόβος και η απόλυτη έλλειψη κινήτρων διώχνουν επιχειρήσεις και κατοικίες, ακόμη και οι πολίτες γίνονται περαστικοί, διερχόμενοι του κέντρου και δεν το κάνουν προορισμό, τόπο κατοικίας και πραγματικής ζωής.Το Rethink Athens επιχειρεί να αλλάξει αυτή την εικόνα και να ανασύρει τη δυναμική της πόλης.

Το σχέδιο αφορά σε μια ευρεία παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων στο ύψος της Πλατείας Αιγύπτου, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο τον σχεδιασμό μιας νέας Πλατείας Ομονοίας.

Βασικός σκοπός του είναι να αντιστραφεί η αυξανόμενη τάση υποβάθμισης και να αναβιώσει το κέντρο της πόλης, να γίνει ένα κέντρο για τους ανθρώπους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός πολύπλευρου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις υπηρεσίες, τη μόνιμη κατοικία, την αναψυχή και τον πολιτισμό, ενθαρρύνοντας παράλληλα πολλαπλές δράσεις.

Με την επέκταση των παρεμβάσεων προς τη λεωφόρο Αμαλίας, την Ομόνοια και την οδό Πατησίων θα δημιουργηθεί ένας «δακτύλιος» ο οποίος θα συνδέσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας με το Μοναστηράκι και το Θησείο, φέρνοντας σε αμεσότερη επαφή τη ζωντάνια της σύγχρονης πόλης με τους αρχαιολογικούς χώρους και τον τουρισμό.

Διεθνείς προσωπικότητες συνεδριάζουν για την Αθήνα

Την  Παρασκευή και το Σάββατο, θα συνεδριάσει η κριτική επιτροπή του Rethink Athens, προκειμένου να επιλέξει τις 3 έως 8 προτάσεις που θα περάσουν στο δεύτερο και τελικό στάδιο. Στον διαγωνισμό υπεβλήθησαν προς αξιολόγηση 71 έγκυρες και εγκαίρως κατατεθειμένες υποψηφιότητες. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αναλυτικά τις προτάσεις τους με πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, προκειμένου να κριθούν από την κριτική επιτροπή του δεύτερου σταδίου. Αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, με τους τελικούς υποψηφίους να έχουν περιθώριο τριών μηνών για να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις. Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2013, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση με τις τελικές προτάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν στις συνεδριάσεις της 12ης και 13ης Οκτωβρίου, θα λάβουν έκαστη το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μια «ουτοπική» πρόταση, η οποία θα λάβει το τιμητικό βραβείο των 10.000 ευρώ, αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Ως «ουτοπική» χαρακτηρίζεται η καλύτερη οραματική αλλά μη υλοποιήσιμη πρόταση για το κέντρο της Αθήνας. Πρόεδρος της επιτροπής του πρώτου σταδίου είναι ο Αnthony Vidler, Πρύτανης και καθηγητής στο Cooper Union School of Architecture στη Νέα Υόρκη, ιστορικός και κριτικός σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι:


  •     Ben-Joseph Eran, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου και επικεφαλής του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του Ενιαίου Προγράμματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πόλεων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
  •     Alfredo Brillemburg, επισκέπτης καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Columbia, συνιδρυτής του Εργαστηρίου Αστικού Μοντέλου Βιώσιμης Διαβίωσης του ίδιου Πανεπιστημίου.
  •     Γιάννης Ευμολπίδης, πολεοδόμος, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων.
  •     Mαριάννα Μόσχου, γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.
  •     Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
  •     Richard Plunz, διευθυντής του Προγράμματος Αστικού Σχεδιασμού και καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και Συντήρησης του Πανεπιστημίου Columbia.
  •     Charles Waldheim, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Μεταπτυχιακής Σχολής Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
  •     Βάνα Ξένου, Καθηγήτρια στην έδρα Ζωγραφικής, Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
 

Aπό την iefimerida