3/10/12

Γενετικά τροποποιημένη αγελάδα παράγει γάλα που δεν προκαλεί αλλεργίες

Νεοζηλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο γενετικά τροποποιημένη αγελάδα που παράγει γάλα υποαλλεργικό και πλούσιο σε πρωτείνες.

Σύμφωνα με το BBC, ερευνητές του κέντρου AgResearch και του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Γουαϊκάτο, με επικεφαλής τον δρα Γκετζ Λέιμπλ,  τροποποίησαν το DNA της αγελάδας έτσι ώστε να παράγει γάλα χωρίς την πρωτεϊνη, την β-λακτοσφαιρίνη που φέρεται να είναι υπεύθυνη αλλεργικών  αντιδράσεων.

Η «Μαργαρίτα» όπως ονομάζεται η αγελάδα που παράγει υποαλλεργικό γάλα, δεν έχει ακόμα γεννήσει και δεν έχει παράξει γάλα με φυσικό τρόπο, οι επιστήμονες όμως, χρησιμοποίησαν ορμόνες για να επιταχύνουν την παραγωγή γάλακτος. Οι Νεοζηλανδοί ερευνητές εξήγησαν ότι η τεχνική τους, γνωστή ως «παρεμβολή RNA», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον για τη γενετική τροποποίηση μεγάλου αριθμού ζώων.

Ο καθηγητής Κιθ Κάμπελ του βρετανικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, που ήταν μέλος της ομάδας που κλωνοποίησε το πρόβατο «Ντόλι», δήλωσε ότι το μεγάλο ερωτηματικό που πρέπει πλέον να απαντηθεί, είναι πόσο χρόνο θα διαρκέσει η γενετική τροποποίηση. Όπως είπε, οι Νεοζηλανδοί επιστήμονες θα πρέπει να αποδείξουν ότι η έλλειψη της αλλεργιογόνας ουσίας από το γάλα του ζώου διαρκεί όσο ζει η αγελάδα και ότι  μεταφέρεται και στους απογόνους της.

«Η τεχνική δεν φαίνεται να ενέχει κανένα κίνδυνο. Αν ήταν τοξική, το ζώο θα είχε πεθάνει», δήλωσε ο καθηγητής ζωικής βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Μπρους Γουάιτλο.

Από το ΣΚΑΙ.gr