22/10/12

Γεωπάρκο Λέσβου: πόλος έλξης για πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο

Σε σημαντικό πόλο έλξης Πανεπιστημιακών Τμημάτων από όλο τον κόσμο έχει αναδειχτεί η Λέσβος μετά και την ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Η παγκόσμια προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου έχει ως αποτέλεσμα πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα από το εξωτερικό να εκδηλώσουν μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να επισκεφτούν το Γεωπάρκο Λέσβου το επόμενο χρονικό διάστημα για ερευνητικούς σκοπούς.

Ήδη φοιτητές και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια του Σάλσμπρουκ και του Κιέλου πραγματοποίησαν πρόσφατα εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο, περιηγήθηκαν στο νησί και γνώρισαν τα γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε υπαίθριες ερευνητικές εργασίες.

Την τελευταία εβδομάδα επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Βόννης (Γερμανία) και του Μέιν (ΗΠΑ), συνοδευόμενοι από το Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο επισκέφτηκαν τη Λέσβο στα πλαίσια πρωτοκόλλου επιστημονικής συνεργασίας με το Μουσείο με στόχο τόσο την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών όσο και την διερεύνηση των δυνατοτήτων πραγματοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων των δύο Πανεπιστημίων στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Η γερμανίδα Καθηγήτρια Carole Gee από το Πανεπιστήμιο της Βόννης και ο Καθηγητής Robert Castaldo από το Πανεπιστήμιο του Μέιν, επέλεξαν η έρευνά τους στο πεδίο να πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πρότυπο του τρόπου απολίθωσής του αλλά και της υποδειγματικής ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και η ανάδειξη του γεωλογικού και φυσικού πλούτου της Λέσβου αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της ως μοναδικής περιοχής για την υλοποίηση ερευνητικών εργασιών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Aπό το econews.gr