22/10/12

Μετά τα καύσιμα από θαλασσινό νερό έφτιαξαν και βενζίνη από αέρα

Μετά το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ που θέλει να κατασκευάσει καύσιμα από θαλασσινό νερό, μια ακόμη επιστημονική ανακοίνωση έρχεται να προκαλέσει επανάσταση υποσχόμενη ότι θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, αυτήν την φορά με αέρα κοπανιστό.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να κατασκευάσει καύσιμα από θαλασσινό νερό προκειμένου να κινεί τα πλοία και τα αεροπλάνα του, η βρετανική εταιρεία Air Fuel Synthesis που εδρεύει στο Στόκτον. Τις ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονές της δημιούργησαν καύσιμα χρησιμοποιώντας σκέτο αέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με μια επαναστατική τεχνολογία έχουν παράξει πέντε λίτρα πετρέλαιο από τον περασμένο Αύγουστο έως τώρα σε ένα μικρό διυλιστήριο που παρασκευάζει βενζίνη από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.

Η εταιρεία εκτιμά ότι μέσα σε δύο χρόνια θα κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο διυλιστήριο που θα μπορεί να διαθέτει στην αγορά περίπου έναν τόνο πετρέλαιο ημερησίως. Επίσης, οι ειδικοί της εταιρείας λένε ότι με την ίδια τεχνολογία θα μπορούν να παρασκευάζουν και καύσιμα για την αεροπλοΐα.

Ο Τιμ Φοξ, επικεφαλής σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών στο Λονδίνο, λέει ότι «ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, όμως είναι αληθινό. Το είδα με τα μάτια μου».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Πίτερ Χάρισον λέει: «Απομονώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το υδρογόνο από το νερό και τα μετατρέπουμε σε πετρέλαιο. (...) Από όσο γνωρίζουμε, κανένας στη χώρα ή αλλού στον κόσμο δεν παράγει πετρέλαιο με αυτόν τον τρόπο. Δείχνει και μυρίζει με πετρέλαιο, όμως είναι καθαρότερο και διαυγέστερο από το πετρέλαιο που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το προϊόν που παράγει η εταιρεία του μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα χωρίς αυτά να χρειάζεται να υποστούν καμία μηχανική τροποποίηση. «Οι κινητήρες που υπάρχουν σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πετρέλαιο», τονίζει.

Η μικρή εταιρεία χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό από το υπάρχον δίκτυο της χώρας για να φτιάξει το πετρέλαιο και σκοπεύει να αντικαταστήσει την τροφοδοσία της με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.

Από το iefimerida.gr