23/8/12

Χειρισμός κινητού τηλεφώνου με τα μάτια

Η τεχνολογία σας λύνει τα χέρια κυριολεκτικά! Επανάσταση θα φέρει η νέα τεχνολογία που επιτρέπει το χειρισμό των smartphone με την όραση, χωρίς να αγγίζουμε την οθόνη. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στις κινήσεις των ματιών μας που θα συλλαμβάνει η μπροστινή κάμερα των τηλεφώνων (eye-tracking).


Ο εντοπισμός της κίνησης του ματιού από κάμερες έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, βοηθώντας τα άτομα με ειδικές ανάγκες να πληκτρολογήσουν για παράδειγμα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πλέον, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και στα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν το ανάλογο λογισμικό. Θα μπορείτε να γράφετε μήνυμα, να κάνετε κλήσεις αλλά και να παίζετε παιχνίδια απλά με την κίνηση του ματιού σας.

Οι εφευρέτες της μεθόδου, στην εταιρεία Eye Tribe, αναφέρουν πως δουλεύει χωρίς εμπλοκές σε μεγάλο ποσοστό όσων το έχουν δοκιμάσει. Στις αρχικές δοκιμές η συσκευή ήταν τοποθετημένη σε ειδικά σταντ, ενώ πλέον οι χρήστες μπορούν να το δοκιμάζουν και με τη συσκευή στο χέρι τους. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε τη δυσκολία που υπάρχει στη χρήση ενός κινητού με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το μάτι κάνει πολύ μικρές κινήσεις που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, και ιδιαίτερα σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Πόσο μάλλον σε αντικείμενα στη μικρή οθόνη ενός κινητού.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, αυτόν τον καιρό πραγματοποιούνται επαφές με κατασκευαστές κινητών. Εάν όλα εξελιχθούν κανονικά υπολογίζεται πως η πρώτη συσκευή με υποστήριξη eye-tracking θα είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές κάποια στιγμή μέσα στο 2013.
Μπορεί λοιπόν, οι «φωνητικές εντολές», που αποτελούσαν επανάσταση για τα κινητά τηλέφωνα πριν μια δεκαετία να μην έγιναν τόσο δημοφιλείς, όμως η συγκεκριμένη μέθοδος θα είναι επαναστατική αλλά και πολύ πρακτική.

Από το Flow Magazine