6/6/12

3D εκτυπωτής για το σπίτι

«Στοπ» για τις πόρτες, γάντζους για τις πετσέτες στο μπάνιο, μπολ, πιάτα, ακόμη και ανταλλακτικά για ηλεκτρικές συσκευές. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα πλαστικά εξαρτήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο νέος τρισδιάστατος εκτυπωτής UP Mini 3D printer της κινεζικής εταιρείας Delta Micro Factory Corporation (PP3DP).

Όπως και οι υπόλοιποι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, ο UP Mini χρησιμοποιεί ένα ειδικό πολυμερές υλικό, για να δημιουργήσει το αντικείμενο που θέλει ο κάτοχός του. Με τη διαφορά ότι είναι πολύ φθηνότερος, αφού κοστίζει 1.000 δολάρια, συγκριτικά με τα υπόλοιπα μοντέλα, τα οποία πωλούνται για 40.000 δολάρια. Έτσι, ώστε να είναι ένας από τους ελάχιστους εμπορικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές που δεν είναι απλησίαστος οικονομικά για τους οικιακούς χρήστες.

Η PP3DP παρουσίασε τον UP Mini, ανακοινώνοντας πως θα κυκλοφορήσει σε δύο μήνες, αρχικά για τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η συσκευή της λειτουργεί όπως και συμβατικοί εκτυπωτές μελάνης, με το στόμιό της ωστόσο να ψεκάζει με πολυμερές, δημιουργώντας έτσι διαδοχικές στρώσεις του αντικειμένου που κατασκευάζει. Ο χρόνος κατασκευής ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο περίπλοκη είναι η σχεδίαση του αντικειμένου και το αν αυτό είναι συμπαγές ή κούφιο. Επίσης, στο τέλος της διαδικασίας, ο εκτυπωτής χρειάζεται να θερμάνει το μοντέλο, ώστε να στερεοποιηθεί το πολυμερές. Μάλιστα, χάρις στην πρώτη ύλη κατασκευής, η εταιρεία υποστηρίζει ό,τι δημιουργείται είναι τόσο ανθεκτικό που ο UP Mini μπορεί να κατασκευάσει μέχρι και ανταλλακτικά για ψυγεία ή πλυντήρια πιάτων.

Ο κάτοχος του εκτυπωτή δεν χρειάζεται να σχεδιάσει ο ίδιος το αντικείμενο που χρειάζεται, αφού στο ίντερνετ υπάρχουν δεκάδες σάιτ με έτοιμα σχέδια, τα οποία προέρχονται τόσο από ερασιτέχνες στην τρισδιάστατη εκτύπωση όσο και από επαγγελματίες στο βιομηχανικό ντιζάιν. Τα σχέδια αυτά είναι σε τέτοια ηλεκτρονική μορφή που μπορούν αμέσως να «κατέβουν» από το διαδίκτυο στον UP Mini. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως στην έκθεση CeBIT που πρωτοπαρουσιάστηκε, τη μεγαλύτερη έκθεση υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, η PP3DP επέδειξε επίσης ένα ειδικό λογισμικό το οποίο, αξιοποιώντας φωτογραφίες ενός αντικειμένου από διαφορετικές οπτικές γωνίες, δημιουργεί αυτόματα ένα τρισδιάστατο ηλεκτρονικό ομοίωμα του αντικειμένου. Στη συνέχεια, ο εκτυπωτής θα αναλάβει να δημιουργήσει το ομοίωμα.

Άρθρο από naftemporiki.gr