5/7/11

Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία στη Νάπολη με τον Απόστολο Παύλο

Την εικόνα του Αγίου Παύλου σε τοιχογραφία του 6ου αιώνα ανακάλυψαν οι Ιταλοί σε μία από τις κατακόμβες της Νάπολης, συγκεκριμένα του Αγίου Ιανουαρίου, όπου γίνονται αυτή την εποχή εργασίες αποκατάστασης.


Η ανακοίνωση έγινε στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού «Osservatore Romano» την ημέρα της εορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που είναι παραδοσιακά αργία στη Ρώμη και στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα ο απόστολος εικονίζεται μεγάλα μάτια που δίνουν στην έκφρασή του έναν «πνευματικό αέρα».

Ο άγιος εικονίζεται όρθιος σε στάση ευλογίας. Το πρόσωπό του έχει ελαφρά ροζ χροιά, ο λαιμός του είναι μακρύς, έχει γενειάδα και αδύνατα μαλλιά. Η φιγούρα είναι ντυμένη στα λευκά και φέρει μπεζ ιμάτιο επάνω στο οποίο επαναλαμβάνεται το γράμμα «Ι», που μπορεί να εξηγηθεί ως αρχικό του ονόματος του Ιησού. Η τοιχογραφία του απόστολου Παύλου βρίσκεται σε μία κόγχη, δίπλα από την οποία εικονίζεται μία ανδρική μορφή να τον πλησιάζει, προφανώς νεκρού.

Η άλλη πλευρά της σύνθεσης όμως, που πλαισιώνει την κόγχη, έχει καταστραφεί.

«Η εικόνα του Αγίου Παύλου έχει μια έντονη φιλοσοφικά, έκφραση και η ανακάλυψή της εμπλουτίζει τις απεικονίσεις που έχουμε για ένα από τους κύριους αποστόλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι υπουργός Πολιτισμού του Πάπα Βενέδικτου.

Ενώ ο πατήρ Αντόνιο Λοφρέντο, διευθυντής στις κατακόμβες της Νάπολης, εξέφρασε την ελπίδα ότι «Πολλοί ντόπιοι και οι τουρίστες επισκεφθούν και θα δουν αυτή τοιχογραφία που έχει αποκατασταθεί υπέροχα».

Πρόκειται για την δεύτερη σε παλαιότητα απεικόνιση του Απόστολου Παύλου, μετά από την τοιχογραφία του 4ου αιώνα που βρέθηκε πέρυσι σε μία άλλη κατακόμβη, της Ρώμης αυτή τη φορά.

Tο Βήμα