19/4/11

Μαζική εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού στα Βαλκάνια

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σλοβένοι περιβαλλοντολόγοι φιλοξενούν περισσότερους από 60 εθελοντές από 12 χώρες των Βαλκανίων, ώστε να προετοιμάσουν περιβαλλοντολόγους από τα Βαλκάνια για να υλοποιήσουν, τον επόμενο χρόνο, μαζική περιφερειακή εκστρατεία καθαρισμού.

Στόχος του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στον οικισμό Ρίμσκε Τόπλιτσε (Ρωμαϊκές Θέρμες), είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών από μεγάλης κλίμακας εθελοντικές επιχειρήσεις καθαρισμού φυσικών περιοχών, ώστε να λάβουν μέρος, τον επόμενο Μάρτιο, στην παγκόσμια εκστρατεία World Cleanup 2012.

Η Πέτρα Μάτοζ από τη σλοβενική μη κυβερνητική οργάνωση «Οικολόγοι χωρίς Σύνορα», η οποία οργάνωσε τη μεγαλύτερη εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού στη Σλοβενία, το 2010, είπε ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο μπορούν να ενημερωθούν για τα θετικά αποτελέσματα των εκστρατειών.

Τον περασμένο Απρίλιο, περίπου 250.000 Σλοβένοι «σήκωσαν τα μανίκια» και συνέλεξαν περισσότερα από 70.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και απορριμμάτων από παράνομες χωματερές.

Η κα Μάτοζ τόνισε ότι τέτοιας μορφής εκστρατείες δεν είναι σημαντικές μόνο για το περιβάλλον, αλλά και επειδή συνδέουν τους ανθρώπους και τους παρακινούν να δράσουν για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, φοβούνται ότι μια εκστρατεία καθαρισμού δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί στη χώρα τους, εξαιτίας προβλημάτων με τη μεταφορά απορριμμάτων.

Η κα Ματόζ, σε δηλώσεις στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν η Ινδία μπορεί να το κάνει, τότε και οι βαλκανικές χώρες μπορούν» και χαρακτήρισε το συνέδριο την αρχή για τη συνεργασία στην περιοχή, ενόψει της εκστρατείας World Cleanup 2012.

Στους συμμετέχοντες απευθύνθηκε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνεζ Ποτότσνικ, υπογραμμίζοντας ότι οι εκστρατείες καθαρισμού αναδεικνύουν την ισχύ της κοινωνίας των πολιτών και συμπληρώνουν τους πολιτικούς, σε όσα προσπαθούν να επιτύχουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω νόμων.

Newsbeast