22/2/11

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Ιταλός κροίσος αναλαμβάνει τη διάσωση της Πομπηίας!

Αφότου χάρισε 25 εκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό δημόσιο για την αναστύλωση του Κολοσσαίου της Ρώμης, ο Ντιέγκο Ντέλλα Βάλε αποφάσισε να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη για να δώσει μια «ένεση ζωής» στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές.

«Οι επιχειρηματίες και οι πολίτες της Νάπολης πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετάσχουν στην αναστύλωση της Πομπηίας. Αν χρειαστεί είμαι έτοιμος να βοηθήσω», δήλωσε ο Ιταλός κροίσος και ιδιοκτήτης της εταιρίας υποδημάτων πολυτελείας Tods.

Οι ιταλικές αρχές ήδη ερευνούν τυχόν ευθύνες που βαραίνουν εννέα άτομα σε σχέση με τις ζημιές και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στα ερείπια της Πομπηίας πέρυσι τον Νοέμβριο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο έφορος ο οποίος είχε την επιστασία του αρχαιολογικού χώρου Πιέτρο Τζιοβάνι Γκούτσο και ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή Αντόνιο Βαρόνε.

Η θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης που δείχνουν ορισμένα από τα διασημότερα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της Ιταλίας έχει παράλληλα και πολιτικές επιπτώσεις. Αρκετοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν για την παρακμή των διάσημων αρχαιολογικών χώρων και τις περικοπές στον τομέα του πολιτισμού που επικρατεί τον υπουργό Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι.

Οι επικριτές του λένε ότι η έλλειψη κρατικής οικονομικής υποστήριξης είναι παράλογη δεδομένων των εσόδων που αποκομίζει η Ιταλία από τον τουρισμό. Η Γαλλία, η οποία έχει σημαντικά λιγότερα μνημεία να συντηρήσει και να υποστυλώσει ξοδεύει το 1% του ΑΕΠ της για τον πολιτισμό, ενώ η Ιταλία ξοδεύει για τον ίδιο σκοπό μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της. Παρόλα αυτά, ο Μπόντι επιμένει ότι για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων απαιτείται καλύτερη διαχείριση των πόρων και όχι περαιτέρω χρηματοδότηση.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ο μοναδικός τρόπος να διασωθεί η Πομπηία θα ήταν να βρεθεί ένας ιδιώτης σπόνσορας. «Η διαχείριση του χώρου πρέπει να αφαιρεθεί από ένα κράτος που έχει φανεί ανίκανο να την προστατεύσει», ανέφερε.

ΤΟ ΒΗΜΑonline