19/12/12

Κινητά τηλέφωνα πέντε αισθήσεων

Η IBM, στην ετήσια έκθεσή της 5in5 υποστηρίζει πως μέσα στην επόμενη 5ετία, οι υπολογιστές μας θα διαθέτουν και τις 5 αισθήσεις, ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο τα όρια μεταξύ hardware και ανθρώπινου εγκεφάλου. Είμαστε στην εποχή των υπολογιστών που αντιλαμβάνονται και εδώ εξηγεί η IBM πώς θα γίνει αυτό εφικτό. Ας δούμε τις 5 αισθήσεις που θα αποκτήσουν τα gadget μας.
Αφή: Το smartphone μας θα μας επιτρέπει να αγγίζουμε αυτό που θέλουμε να αγοράσουμε

Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, η κινητή μας συσκευή θα μας επιτρέπει να αγγίζουμε αυτό που πρόκειται να αγοράσουμε online. Θα μπορεί να διακρίνει την υφή στα υφάσματα παραδείγματος χάριν, ώστε, το πουλόβερ ή η ζακέτα που αγοράζουμε, να ξέρουμε τι αίσθηση αφήνει στο δέρμα. Η αναπαραγωγή της αίσθησης αφής υπάρχει ήδη στο gaming μέσω ειδικών γαντιών και άλλων συσκευών, ενώ η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι αυτή της δόνησης. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν μετέφρασαν ποτέ τη δόνηση σε ένα “λεξικό” που θα μετέφραζε την δόνηση στην αίσθηση αφής που έχουμε για τα διάφορα αντικείμενα και επιφάνειες. Αυτό θα αλλάξει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Όραση: Ένα πίξελ θα αξίζει χίλιες λέξεις

Η φράση “Μία εικόνα, χίλιες λέξεις” είναι μία φράση που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπολογιστές, παρά μόνο οι άνθρωποι. Γιατί; Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν διαβάζει μόνο τις εικόνες, αλλά τις καταλαβαίνει. Για τους υπολογιστές, μία εικόνα είναι απλά μερικές χιλιάδες pixels. Η IBM πιστεύει πως αυτό θα αλλάξει σε 5 χρόνια από τώρα καθώς, οι υπολογιστές δεν θα διαβάζουν μόνο τις εικόνες που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, αλλά θα τις καταλαβαίνουν. Θα καταλαβαίνουν τις προτιμήσεις μας, τι απεικονίζουμε, τι μας ενδιαφέρει, τι βρίσκουμε όμορφο, αστείο, σοκαριστικό και τι όχι.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές θα “νιώθουν”; Όχι. Η γνωστική προσέγγιση στον προγραμματισμό, θα προσπαθήσει να δείξει στον υπολογιστή χιλιάδες εικόνες από μία συγκεκριμένη σκηνή. Ο υπολογιστής τότε, θα μπορέσει να εντοπίσει τα κοινά σημεία που κάνουν αυτή την σκηνή σημαντική. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα σε μία φωτογραφία από μία παραλία στον Ατλαντικό με την όχθη μίας λίμνης στη Βόρειο Αμερική. Θα “καταλαβαίνει” τη διαφορά. Αν αυτό συμβεί, σκεφτείτε πόσο εύκολο θα είναι να καταλάβει ο υπολογιστής ότι ο χρήστης του πάσχει από καρκίνο του δέρματος. Ή ότι οι φωτογραφίες από μία φυσική καταστροφή που ανεβάζουμε στο Facebook, θα βοηθά τα υπολογιστικά συστήματα των σωστικών συνεργείων να κατευθυνθούν προς τα εμάς. Η IBM υποστηρίζει ότι σε 5 χρόνια, αυτό θα είναι εφικτό. Οι υπολογιστές μας, θα βλέπουν…

 
Ακοή: Οι υπολογιστές θα ακούν αυτό που έχει σημασία


Πριν πέσει μία γέφυρα, άκουσε κανείς κάτι; Όταν γαβγίζει ο σκύλος σας, ξέρετε τι ακριβώς σας λέει; Όχι, ακόμα. Στην IBM έχουν ήδη κατορθώσει να φτιάξουν μία εφαρμογή που “εξηγεί” το κλάμα ενός μωρού, διαχωρίζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο κλάμα που προέρχεται από την πείνα, τον πόνο, ή την κούραση. Έτσι, σύντομα μία μαμά, θα γνωρίζει, δεν θα μαντεύει τον λόγο που κλαίει το μωρό της. Σε λίγα χρόνια, οι διάφοροι αισθητήρες που υπάρχουν ήδη θα είναι σε θέση να μαζεύουν και να ερμηνεύουν τους ήχους του περιβάλλοντος ή των αντικειμένων και θα τους μεταφράζουν για εμάς.

Σύντομα οι υπολογιστές μας ή το smartphone μας θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τους όχι σημαντικούς ήχους που περνούν από το μικρόφωνό μας και να τους απομονώνει, προκειμένου να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Ή να χρησιμοποιεί τους υπερήχους για να δώσει μία άλλη μορφή επικοινωνίας που αρχικά δεν είναι αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί, ώστε ένας άνθρωπος να απευθυνθεί σε κάποιον άλλον, σε έναν πολύβουο δρόμο παραδείγματος χάριν, ή σε ένα δωμάτιο γεμάτο άλλους ανθρώπους. Οι υπολογιστές μας, σε 5 χρόνια, θα ακούν.


Γεύση: Ένα μενού φτιαγμένο μόνο για εσάς

Πώς προσδιορίζουμε το “ιδανικό γεύμα”; Ακούγεται λίγο σαχλό, αλλά είναι θέμα χημείας και νευρολογίας. Οι τεχνικοί της IBM λοιπόν, “διδάσκουν” τους υπολογιστές για τα διάφορα συστατικά των τροφών σε μοριακό επίπεδο και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Σε συνδυασμό με ψυχοσωματικά δεδομένα που προσδιορίζουν την απόλαυση, την αίσθηση αηδίας, την οικειότητα. Με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσονται ήδη τα προγράμματα εκείνα που θα μπορούν να προσδιορίζουν μία δίαιτα, σε επίπεδο συνταγών, που θα είναι απολύτως προσωποποιημένη και θα αντιλαμβάνεται τόσο τις ανάγκες του κάθε ένα από εμάς, όσο και τις απαιτήσεις του οργανισμού μας. Μηχανικοί που έχουν γίνει σεφ, μέσα σε 5 χρόνια, θα έχουν διδάξει τους υπολογιστές να γεύονται, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εμείς.


Όσφρηση: Οι υπολογιστές θα έχουν… μύτη

Όταν θα τηλεφωνούμε σε ένα φίλο μας για να μάθουμε τα νέα του, το smartphone μας θα γνωρίζει πολύ περισσότερα από εμάς, πριν καν τα μοιραστεί ο φίλος μας μαζί μας. Με αισθητήρες θα μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες για την προσωπική του υγιεινή, ή να αντιλαμβάνεται αν βρίσκεται σε μία περιοχή που έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο χημικό.

Με βάση τα γνωστικά υπολογιστικά συστήματα, οι διάφοροι αισθητήρες που θα υπάρχουν στις κινητές και μη κινητές συσκευές, θα συλλέγουν στοιχεία για τα μόρια στην ατμόσφαιρα ή στην ανάσα μας και θα τα μεταφράζουν σε συμπεράσματα, προβλέψεις ή και διαγνώσεις. Ακούγεται δύσκολο; Είναι. Αλλά υπάρχει ήδη και θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, λέει η IBM.

Σας φαίνονται… παράξενα όλα αυτά; Αν ναι, σκεφτείτε πόσο πιο «έξυπνα» έγιναν τα smartphone μας και οι υπολογιστές μας μέσα στα τελευταία χρόνια που πέρασαν. Σημειώστε την μεγάλη και ουσιώδη αλλαγή που έχει συμβεί στην τεχνολογία: τα γνωστικά υπολογιστικά συστήματα. Οι υπολογιστές, δεν υπολογίζουν μόνο. Μαθαίνουν. Και η διαδικασία της μάθησης προέρχεται από την εισροή πολλών δεδομένων, την διασύνδεσή τους μεταξύ τους και την εφαρμογή τους. Οι επιστήμονες της τεχνολογίας προσπαθούν να κάνουν τους υπολογιστές να λειτουργούν όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Και τα καταφέρνουν. Τα περισσότερα από τα παραπάνω που αφορούν τις 5 αισθήσεις των υπολογιστών, έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ερευνητικό στάδιο. Τι λέτε λοιπόν; Είμαστε έτοιμοι για τα smartphones που αισθάνονται;

Από το Digital Life