24/4/13

Γιατροί θεραπεύουν το «τεμπέλικο μάτι», βάζοντας τους ασθενείς να παίζουν Tetris!


Το Tetris μπορεί πλέον να θεωρείται ξεπερασμένο παιχνίδι. Αλλά μερικοί γιατροί από τον Καναδά το επαναφέρουν στη... μόδα. Γιατί ο δρ. Ρόμπερτ Χες και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν έναν επαναστατικό τρόπο θεραπείας του «τεμπέλικου ματιού». Το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι με τα γνωστά «τουβλάκια» που πέφτουν.


Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ και απέδειξε ότι το Tetris μπορεί να εκπαιδεύσει τα δύο μάτια ώστε να λειτουργούν σε συνεργασία. Υπολογίζεται ότι ένα στα 50 παιδιά έχει «τεμπέλικο μάτι», όπως είναι ευρέως γνωστή η πάθηση που ιατρικά αποκαλείται αμβλυωπία. Συμβαίνει όταν η όραση στο ένα μάτι δεν αναπτύσσεται κανονικά και συνήθως συνοδεύεται από στραβισμό, δηλαδή τα μάτια δεν κοιτάζουν στην ίδια κατεύθυνση.

Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης από το αδύναμο μάτι, για αυτό οι γιατροί προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν από νωρίς. Έως τώρα η παραδοσιακή επιλογή ήταν να καλύπτουν το «καλό» μάτι, προκειμένου να αναγκάσουν εκείνο που «τεμπελιάζει» να δουλέψει. Διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μήνες και δεν είναι διόλου ευχάριστη για τους ασθενείς.

Για αυτό οι Καναδοί προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η πρώτη έρευνα έγινε σε 18 ενήλικες και είχε καλύτερα αποτελέσματα από τη συνήθη πρακτική. Τώρα θέλουν να δοκιμάσουν αν είναι ένας καλός τρόπος να θεραπεύσουν και τα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Ήδη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες μελέτες στη Βρετανία.

Στην έρευνα, ζήτησαν από άτομα με αμβλυωπία να φορέσουν ειδικά γυαλιά παίζοντας Tetris για μία ώρα την ημέρα. Τα γυαλιά επέτρεπαν στο ένα μάτι να βλέπει μόνο τα «τουβλάκια» που πέφτουν, ενώ το άλλο μπορούσε να δει μόνο τις σειρές που σχηματίζονται στη βάση του παιχνιδιού. Από άλλη ομάδα ασθενών ζητήθηκε να παίξουν το ίδιο παιχνίδι απλά καλύπτοντας το ένα μάτι με τον παραδοσιακό τρόπο. Έπειτα από δύο εβδομάδες, η ομάδα με τα γυαλιά είχε βελτιώσει αισθητά τη συνεργασία των δύο ματιών.

«Είναι πιο αποτελεσματικό από τη χρήση καλύπτρας, πιο διασκεδαστικό και πιο γρήγορο», εξηγεί ο δρ. Χες, που εκτιμά ότι το ίδιο αποτέλεσμα αναμένεται και με άλλα βιντεοπαιχνίδια.

Από τo iefimerida