25/2/13

Ποια είναι η Χριστίνα Μουράτογλου που έχει ξετρελάνει το Λονδίνο με φέτα tempura με μαρμελάδα λεμονιού και αποδομημένη σπανακόπιτα σε βαζάκι μαρμελάδας

Οραματίστηκε τη δημιουργία ενός ελληνικού gourmet εστιατορίου στο Notting Hill στο Λονδίνο και σε περίπου ένα χρόνο μαζί με το Γάλλο φίλο της το έκανε πράξη.

Οι δυό τους κατάφεραν να το εδραιώσουν στη συνείδηση του απαιτητικού κοινού και να κερδίσουν την εκτίμηση κορυφαίων γευσιγνωστών του κόσμου. Το εστιατόριο Mazi το συνιστούν ανεπιφύλακτα κορυφαίοι κατάλογοι γαστρονομίας, μεταξύ αυτών κι εκείνος του Michelin.

Ποια είναι

Η Χριστίνα Μουράτογλου ξεκίνησε τη σχέση της με το Λονδίνο από πολύ μικρή, όταν πήγαινε συχνά με τους γονείς της για δουλειά. Από 12 ετών είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ζήσει και να σπουδάσει εκεί. Τελικά, ξεκίνησε τις σπουδές της στο Εδιμβούργο, όπου σπούδασε Επικοινωνία και μόλις πήρε το πτυχίο της, ήρθε στο Λονδίνο για δουλειά. Εργάστηκε στο χώρο της μόδας και της προώθησης της μουσικής, αλλά συνειδητοποίησε σύντομα πως αυτοί οι χώροι δεν ήταν για κείνη. Αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που λατρεύει και είχε αληθινό πάθος με το φαγητό. Την ίδια ακριβώς στιγμή, της έγινε μια επαγγελματική πρόταση κι έτσι άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο. Μετά, ζώντας από κοντά τη βιομηχανία εστίασης, γεννήθηκε η ιδέα για το εστιατόριο «Mazi».

Οπως λέει η ίδια στο publishitmagazine.gr οι φίλοι της στο Λονδίνο το θεώρησαν πολύ καλή ιδέα, οι φίλοι της στην Ελλάδα τη θεώρησαν τρελή!

Συνιδιοκτήτης ο αδελφός της

Το «Mazi» είναι κάτι σαν οικογενειακή επιχείρηση. Συνιδιοκτήτης είναι ο αδερφός της Θωμάς Μουράτογλου, ο οποίος ανήκει στην ομάδα της κουζίνας και συνιδρυτής ο σύντροφός της Adrien Carre. Το μενού και την κουζίνα επιμελείται ο Γιώργος Βενιέρης (executive Head Chef). Είναι μια ομάδα από πολύ νέα άτομα και ο καθένας έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό (δημιουργικότητα, επιχειρηματικό πνεύμα, κτλ).

Υπήρχε ένα κενό στην ελληνική γαστρονομική «εκπροσώπηση», το οποίο ήθελε να καλύψει, όχι μόνο στην ελληνική γαστρονομία, αλλά και στην ελληνική κουζίνα γενικότερα. 


Δεν υπήρχε ελληνική κουζίνα στο Λονδίνο
«Δυστυχώς, η μόνη εκπροσώπηση έως τώρα ήταν ο κατεψυγμένος μουσακάς και το «hummus» που δεν είναι καν ελληνικό. Στο Λονδίνο νόμιζαν ότι οι Ελληνες τρώμε μόνο αρνί «κλέφτικο», πίτα, ψωμί, χαλούμι και πίνουμε ρετσίνα ή φθηνό κρασί. Βλέποντας πως άλλοι λαοί κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπάρχει κάτι πολύ παραπάνω από τα tapas, ceviche, curry, κτλ θεώρησα πως ήρθε και η δική μας σειρά να αποδείξουμε το ίδιο» λέει η ίδια.

Το «συστατικό» το οποίο χάρισε τόσο μεγάλη και θεαματική επιτυχία στο εστιατόριο «Mazi» ήταν ένας καλός συνδυασμός σωστού timing, καλού φαγητού, τοποθεσίας και διακόσμησης. Το Λονδίνο έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε γαστρονομική μητρόπολη του κόσμου, αφήνοντας πίσω ακόμα και το Παρίσι. Δημιουργεί τάσεις στη γαστρονομία και είναι ανοικτό σε όλα, διψώντας πάντα για κάτι καινούργιο. Το «Mazi» είναι κάτι πολύ διαφορετικό ακόμα και για την Ελλάδα.

Φέτα και μελιτζάνα σε αποδόμηση

Τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά πιάτα που αγαπήθηκαν από τους πελάτες είναι η φέτα tempura με μαρμελάδα λεμονιού και μαρέγκα κάπαρης. Έχει γίνει το πιάτο-υπογραφή και έχει αγαπηθεί εξίσου από πελάτες και κριτικούς φαγητού. Εξίσου δημοφιλή είναι η αποδομημένη σπανακόπιτα σε βαζάκι μαρμελάδας και η ψητή μελιτζάνα με σόγια και θυμαρίσιο μέλι (σερβίρεται επίσης σε βαζάκι μαρμελάδας). Το ίδιο και το «braised herb crust lamb and its shoulder baklava", που είναι φιλέτο αρνιού με κρούστα μυρωδικών και μπακλαβάς με ψαχνό από τον ώμο του αρνιού.  

Hot πρόσωπο στο Λονδίνο

Η οικονομική κρίση και γενικά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης των πελατών του εστιατορίου και το καλοκαίρι, και ειδικότερα την περίοδο των εκλογών ζητούσαν συχνά τη γνώμη της και την άποψή της για το τι πιστεύω πως θα γίνει στην Ελλάδα. Μάλιστα, της είχαν πάρει και μια συνέντευξη από το BBC News.

Ο πελάτης που τη συγκίνησε και την ξάφνιασε με κάποιο σχόλιό του ήταν ο διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες του κόσμου που της είπε πως «ήταν μακράν το καλύτερο γεύμα που δοκίμασα τα τελευταία τρία χρόνια».

Αισθάνθηκε περήφανη και ένιωσες πως η κούραση, το άγχος, οι ώρες που δαπάνησες στο εστιατόριο άξιζαν το κόπο όταν το Olive την ανακήρυξε «Γυναίκα του μήνα», όπως και η συμμετοχή στο «Michelin Guide 2013» και στο Zagat, το γεγονός ότι το «Time out» τους ανακήρυξε restaurant of the week και τους έβαλε σε όλες τις οθόνες στο μετρό σε όλο το Λονδίνο, καθώς και το άρθρο της Fay Maschler (η πιο περίφημη κριτικός φαγητού της χώρας) στην εφημερίδα «Evening Standard» που τους συμπεριέλαβε στα δέκα καλύτερα εστιατόρια του 2012.




Τι συμβουλή θα έδινε σε κάποιον που θέλει να ανοίξει το δικό του εστιατόριο;

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά που προϋποθέτει πολλή υπομονή, μεράκι και αγάπη για το φαγητό. Θέλει γερό στομάχι, πείσμα και θυσίες στην προσωπική ζωή. Παρόλα αυτά, αν το αγαπάς, όλα τα παραπάνω τα κάνεις ευχάριστα, χωρίς καν να τα σκεφτείς!» λέει η ίδια.

Από το iefimerida