14/2/13

Gracias Ελλάδα!

Το βίντεο τους έκανε τον γύρο του κόσμου και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες περισσότεροι από 287.500 το είδαν στο YouTube. Αυτόν τον τρόπο βρήκαν μαθητές και καθηγητές από ένα σχολείο της Ισπανίας για να πουν «Ευχαριστούμε Ελλάδα για την κληρονομιά μας», όπως, άλλωστε, ήταν και ο τίτλος της σχολικής παραγωγής.

Μία από τις πρώτες εικόνες του επτάλεπτου βίντεο δείχνει μαθητές, οι οποίοι - ο καθένας με τη σειρά του - ευχαριστούν την Ελλάδα «για την ηθική, τον Πλάτωνα, την ισηγορία, τη λογική, τον Σωκράτη, τη διαλλακτική, τη φιλοσοφία». Επόμενη εικόνα: μαθητές τρέχουν στο στάδιο του σχολείου. Σταματούν κι αρχίζουν να ευχαριστούν την Ελλάδα «για το τρίαθλο, το δέκαθλο, τον Μαραθώνιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ένας καθηγητής Λατινικών του λυκείου Ingeniero de la Cierva στο Πατίνο, κοντά στην περιοχή Μούρθια της Ισπανίας. Το όνομά του αρχαιοελληνικό: Αριστείδης Μίνγκεθ Μπάνιος. Καθηγητής και μαθητές μιλούν στα «ΝΕΑ» για το συγκινητικό βίντεο αλλά και την αγάπη τους για τη χώρα μας.

«Η οικογένειά μου αγαπά την Ελλάδα. Και η ιστορία του ονόματός μου είναι καλή και... ελληνική. Στον θείο του πατέρα μου άρεσε πολύ η Αρχαία Ιστορία και ιδίως η ιστορία του Αριστείδη του Δίκαιου. Τότε διάλεξε αυτό το όνομα για τον πατέρα μου, μετά ο πατέρας μου διάλεξε αυτό το όνομα για μένα κι εγώ για το παιδί μου», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Ισπανός Αριστείδης, απαντώντας στις ερωτήσεις σε καλά ελληνικά, με τη βοήθεια της συζύγου του, η οποία έμαθε τη γλώσσα στο Σχολείο των Γλωσσών.

Ο ίδιος σπούδασε λατινικά και αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια ενώ έχει επισκεφθεί τη χώρα μας τέσσερις φορές, «για να παρακολουθήσω μάθημα θεάτρου - η δεύτερη φορά ήταν μαζί με τους μαθητές μου -, ενώ έχω έρθει δύο φορές και για διακοπές».

Σκοπός αυτού του βίντεο ήταν, όπως σημειώνει ο Ισπανός καθηγητής, «να δείξουμε ότι οι Ισπανοί οφείλουμε μεγάλο μέρος της κληρονομιάς μας στην Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, τώρα στην Ισπανία οι καθηγητές των Αρχαίων Ελληνικών έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί στον νέο νόμο για την Παιδεία η ισπανική κυβέρνηση θέλει να διαγράψει τα Αρχαία Ελληνικά από το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου. Γι' αυτό αποφασίσαμε να δείξουμε ότι οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα την κληρονομιά μας γιατί μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά».

Περίπου 100 άτομα, κυρίως μαθητές, ηλικίας 12-16 ετών, πήραν μέρος στο βίντεο. Τα γυρίσματα κράτησαν μόλις μία ημέρα στους χώρους του σχολείου ενώ μία εβδομάδα χρειάστηκε για να γίνει το μοντάζ. Ο ίδιος ο καθηγητής εμφανίζεται στο οπτικό αφιέρωμα άλλοτε να διδάσκει στα παιδιά και άλλοτε μπροστά στην κάμερα, ντυμένος Διόνυσος, να πίνει κρασί και σηκώνοντας το ποτήρι να αναφωνεί: «Μία πρόποση για τον Διόνυσο». Όπως χαρακτηριστικά λέει, όμως, σε αυτόν που θα ήθελε αναμφίβολα να μοιάσει είναι στον πολυμήχανο Οδυσσέα.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ». Στην τελευταία σκηνή του βίντεο, 25 μαθητές εμφανίζονται καθισμένοι όλοι μαζί στις σχολικές κερκίδες και ένας ένας, αφού σηκωθούν, ευχαριστούν τη χώρα μας τόσο στα ισπανικά όσο και στα ελληνικά. «Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που μάθαμε τόσα πράγματα για την Ελλάδα που δεν τα ξέραμε. Αν και αρχικά ήμασταν αρκετά αγχωμένοι επειδή έπρεπε να μιλήσουμε μπροστά στην κάμερα, είμαστε πολύ περήφανοι για το βίντεο», δηλώνουν οι μαθητές στα «ΝΕΑ».
Έμαθαν, όπως λένε, πολλές λέξεις που έχουν ελληνικές ρίζες, «όπως για παράδειγμα μαθηματικά, τεχνολογία, μηχανική, φωτοτυπίες, θέατρο. Παράλληλα, διαπιστώσαμε πως ακόμη και πολλές δικές μας παραδόσεις έχουν ελληνική προέλευση». Μάλιστα, οι ισπανοί μαθητές δίνουν μία συμβουλή στους έλληνες συνομηλίκους τους: «Πάρτε το παράδειγμα του Λεωνίδα και των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες: παραμείνετε δυνατοί και αισθανθείτε περήφανοι για τη χώρα σας, γιατί είναι πανέμορφη».

Από Τα Νέα online