17/1/13

5 λιπαρά τρόφιμα που αδυνατίζουν

Η επιστήμη έχει δείξει ότι, όταν κάποιος καταναλώνει λιπαρά τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα υπέρβαρος, ενώ αντίθετα, όποιος καταναλώνει τρόφιμα, που περιέχουν τα «κακά» λιπαρά, έχει όλες τις πιθανότητες να γίνει.


Τα υγιή λίπη στην ουσία, αδυνατίζουν. Μπορούν να καταστείλουν την όρεξή σας, μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε σε μια ημέρα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι τα «καλά» λίπη που αδυνατίζουν.

Βοδινό ελευθέρας βοσκής
Αν αφήσει κατά μέρος κανείς το οικονομικό κόστος και επικεντρωθεί στις ευεργετικές ιδιότητες του βοδινού ελευθέρας βοσκής, θα διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο κρέας έχει υψηλότερα ποσοστά καλών λιπαρών από ό,τι το συμβατικό βοδινό. Μάλιστα, έρευνα του περιοδικού «Nutrition Journal» αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο κρέας έχει υψηλά ποσοστά Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία ως γνωστό, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών νοσημάτων. Αλλά και στον τομέα της λεπτής γραμμής, το κρέας του βοδινού συμβάλλει σημαντικά καθώς είναι πιο λιτό, με λιγότερες θερμίδες από το συμβατικό μοσχάρι. Απλά αναλογιστείτε ότι, μία συμβατική μοσχαρίσια μπριζόλα, θα σας προσφέρει 386 θερμίδες και 16 γραμμάρια λίπους ενώ μία αντίστοιχη βοδινού ελευθέρας βοσκής, 234 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους. Με απλά μαθηματικά λοιπόν, θα γλιτώσετε 152 θερμίδες και 11 γραμμάρια λίπους.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, το «φυσικό» όπλο του οργανισμού κατά του καρκίνου, αλλά και σε μονοακόρεστα λιπαρά, που ενισχύουν την ενδυνάμωση της καρδιάς. Πρόσφατη έρευνα για την παχυσαρκία, έδειξε μάλιστα, ότι μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης, από ότι μία αντίστοιχη διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες.

Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη, που είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των λιπών στο σώμα και όσο περισσότερη έχει κάποιος, τόσο μειώνεται ο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος). Συμπέρασμα; Βάλτε το ελαιόλαδο στο νούμερο ένα της διατροφικής σας επιλογής και απολαύστε όλα τα οφέλη, που προσφέρει πλουσιοπάροχα στον οργανισμό.

Καρύδα
Η καρύδα είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, αλλά περισσότερο από το μισό αυτό λίπος προέρχεται από το λαυρικό οξύ, ένα μοναδικό λιπίδιο που είναι γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες και το οποίο μειώνει τη χοληστερίνη. Επίσης, διαπιστώθηκε ύστερα από μελέτες, ότι το λιπίδιο αυτό βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας.

Σκούρα σοκολάτα
Καλά νέα για εκείνους που τους αρέσουν οι λιχουδιές, καθώς η σκούρα σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες για μια κοιλιά… πλάκα. Το «μυστικό» βρίσκεται στο πότε θα την φάτε! Μην περιμένετε λοιπόν μέχρι το επιδόρπιο: Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα δύο ώρες πριν το γεύμα, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σκούρα σοκολάτα περιέχει αγνό βούτυρο κακάο, μια πηγή στεατικού οξέως, το οποίο επιβραδύνει την πέψη. Από την άλλη πλευρά, η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε βούτυρο κακάο, μετριάζεται με της προσθήκη λίπους με αποτέλεσμα να περνά πιο γρήγορα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Επειδή η μαύρη σοκολάτα χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία, καταπραΰνει την πείνα και μας βοηθά να χάσουμε βάρος.

Βούτυρο αμυγδάλου
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος, παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Μια μελέτη του περιοδικού International Journal of Obesity σύγκρινε δύο δίαιτες κατά τη διάρκεια έξι μηνών. Μία ομάδα ακολούθησε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα, περιορισμένων θερμίδων (18% λίπος) και η άλλη ακολούθησε μια διατροφή μέτρια σε λιπαρά (39% λίπος) στην οποία το επιπλέον λίπος παρεχόταν από αμύγδαλα. Η τελευταία ομάδα έχασε περισσότερο βάρος από ό, τι η άλλη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα συνολικών θερμίδων. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν αμύγδαλα, παρουσίασαν 50 % μεγαλύτερη μείωση πόντων στην περιοχή της κοιλιάς. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Τα αμύγδαλα περιέχουν ενώσεις που περιορίζουν την ποσότητα του λίπους που απορροφάται από το σώμα κι έτσι ένα ποσοστό περνά χωρίς να χωνεύεται.

Από το click@life