10/12/12

Planetbook - Το πρώτο ελληνικό περιβαλλοντικό επιτραπέζιο

Το πρώτο περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι “Planetbook” είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε στην επίσημη παρουσίασή του, στον πολυχώρο “Ιανός”. Η διαφορά του από άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, εκτός από την επίκαιρη θεματική του, έγκειται στο ότι ο στόχος του δεν είναι η εμπορευματοποίηση του, μιας και θα διατεθεί δωρεάν σε σχολεία, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση K.E.A.N. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) ήταν ο εμπνευστής αυτού του παιχνιδιού.  Επιθυμία του  ΚΕΑΝ είναι “να εκπαιδεύσει και να καλλιεργήσει την ευαισθησία όλων μας σε περιβαλλοντικά θέματα, συνδυάζοντας τη γνώση με τη ψυχαγωγία και προτρέποντάς τους παίχτες να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος”. Και βέβαια το Planetbook δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους!

Σε πρώτη φάση, η διανομή του θα γίνει στις ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 100 σχολείων (Γυμνάσια και Λύκεια) της Δυτικής Αθήνας. Και υπάρχουν αρκετά αιτήματα για να επεκταθεί σε όλη την Αττική, όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ -και βασικός εμπνευστής του παιχνιδιού- κος Σταύρος Μηλιώνης.

Καθόλου εύκολη, ούτε πρόχειρη, δεν ήταν η προετοιμασία του επιτραπέζιου. Ένας ολόκληρος χρόνος χρειάστηκε για την ολοκλήρωση του, καθώς η μελέτη που έγινε για τις ερωτήσεις έπρεπε να είναι εμπεριστατωμένη και σε βάθος. Το ΚΕΑΝ έχει 10 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και, τα περισσότερα από αυτά, δούλεψαν πάνω στις ερωτήσεις του παιχνιδιού. Στο παιχνίδι συμμετέχουν επίσης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Aρκτούρος, Ορνιθολογική και Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η γενικότερη φιλοσοφία του παιχνιδιού, αφορά στην προώθηση και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, σε εθελοντικές δράσεις και εκστρατείες. Καθώς και τη συμμετοχή τους σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Σίγουρα το  Planetbook είναι ένας έξυπνος και δημιουργικός τρόπος ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές, δηλαδή οι αυριανοί ενεργοί πολίτες. Και όταν η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία είναι μηδαμινή, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ελπιδοφόρες!

Aπό το politismos.com