12/12/12

Πολέμησαν τη λευχαιμία με όπλο τον ιό HIV

Η συγκλονιστική ιστορία της 7χρονης Έμα Γουάιτχεντ, από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που έπασχε από λευχαιμία και θεραπεύτηκε έφερε στο φως μια νέα επαναστατική τεχνική για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Μια επαναστατική θεραπεία του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που εφάρμοσαν οι γιατροί στη μικρή ασθενή  αφήνει ελπίδες σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με λευχαιμία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα Νέα η 7χρονη σήμερα Έμα Γουάιτχεντ όταν ήταν 5 ετών κατέρρευσε και οι γονείς της ανακάλυψαν ότι η κόρη τους πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Από εκείνη την ημέρα οι γονείς της, Τομ και Κάρι πήγαιναν τη μικρή για χημειοθεραπεία σε ειδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στις ΗΠΑ. Στην αρχή, όπως όλα τα παιδιά η Έμα είχε σημάδια βελτίωσης και έδειχνε ότι μπορούσε να τα καταφέρει!

Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς της πως το 70% των παιδιών με αιματολογικό καρκίνο θεραπεύεται αλλά δυστυχώς η Εμα ανήκε στο υπόλοιπο 30%. Κάποιοι ειδικοί ενημέρωσαν τους γονείς ότι στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια δοκιμάζεται μια νέα θεραπεία, η οποία όμως δεν έχει γίνει ποτέ σε παιδί ούτε σε κάποιον ενήλικο που είχε τέτοιου τύπου λευχαιμία.

Θεραπεία με AIDS!

Η 6χρονη τότε Έμα μπήκε στο νοσοκομείο για να δοκιμαστεί η θεραπεία. Στο πλαίσιο της πρωτοπόρας διαδικασίας οι γιατροί της αφαίρεσαν χιλιάδες κύτταρα του ανοσοποιητικού της συστήματος.

Αφαίρεσαν το γενετικό υλικό, το DNA, από αυτά τα κύτταρα και το αντικατέστησαν με το γενετικό υλικό αδρανοποιημένου DNA από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Αυτός ο «επικίνδυνος» ιός επιλέχθηκε επειδή είναι ο ιδανικός για τη μεταφορά γενετικού υλικού μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτή είναι άλλωστε και η ιδιαιτερότητα που τον κάνει να μην μπορεί να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί με τα φάρμακα! Αφού προηγήθηκε αυτή η διαδικασία στο εργαστήριο, οι γιατροί, επέστρεψαν με ορό στον οργανισμό της Έμα τα ίδια της τα κύτταρα και με αποστολή να σκοτώσουν τη λευχαιμία!

Αισιόδοξο μήνυμα

Σήμερα η μικρή παίζει ανέμελη στην αυλή του σπιτιού της, πηγαίνει σχολείο και ζει ευτυχισμένη με τους γονείς της, καθώς ο καρκίνος, όπως λένε οι επιστήμονες δεν πρόκειται να επανεμφανιστεί.

Έκτοτε η θεραπεία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς και έχει αρχίσει να γίνεται και σε άλλα νοσοκομεία, όπως το Μεμόριαλ στη Νέα Υόρκη.

Η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, όπως σημειώνουν τα Νέα, έχουν επνδύσει περί τα 17 εκατ. ευρώ για έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια προκειμένου η θεραπεία να γίνει ευρείας κυκλοφορίας.
Ap;o

Από την iefimerida