3/12/12

Δυναμικά μπαίνει στον θεματικό τουρισμό η Λήμνος

Στην ανάπτυξη του ισχυρού της «χαρτιού», του θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού, και στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης του νησιού με τη βόρεια Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, στοχεύει η τοπική αυτοδιοίκηση της Λήμνου, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες – εξειδικευμένους και μη -από κάθε γωνιά του κόσμου και να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τους βορειοελλαδίτες επισκέπτες της, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στη Λήμνο, οι κρουαζιέρες αποτελούν μία μεγάλη δύναμη με συνεχώς αυξητική τάση, καθώς μόνο την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν περίπου 50 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη χρονιά και οι τοπικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των λιμενικών υποδομών αλλά και σε αναπροσαρμογή του ωραρίου της αγοράς για την υποδοχή των επισκεπτών.

Τα συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια έρχονται από την Κωνσταντινούπολη και πραγματοποιούν τον πρώτο σταθμό της Μεσογείου στη Λήμνο αναβαθμίζοντας σημαντικά το νησί ως τουριστικό προορισμό. Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές προσβλέπουν να αποτελέσει το νησί ενδιάμεσο σταθμό στην ενδεχόμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουρισμού στο νησί, οι τοπικές αρχές, παρουσίασαν, στο πλαίσιο της 28ης έκθεσης τουρισμού «Philoxenia» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού. «Αν και αποτελεί το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, η Λήμνος καθυστέρησε να μπει στην τουριστική αγορά, αλλά τώρα μπαίνει δυναμικά στον θεματικό τουρισμό, όπου απευθύνεται σε ένα δυναμικό κοινό με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα» τόνισε ο δήμαρχος Λήμνου.

Ήδη, το νησί αποτελεί γνωστό προορισμό ανά τον κόσμο για όσους ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ αλλά και με το κυνήγι. Οι βορειοανατολικές ακτές του προσφέρουν σταθερούς ανέμους, ευνοϊκούς για σερφ, κάιτ σερφ και άλλα θαλάσσια σπορ, ενώ ο χαρακτηρισμός του μεγαλύτερου τμήματός του ως προστατευόμενη περιοχή ευνόησε την ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού αγριοπέρδικας και αγρικούνελων, που αποτελούν αγαπημένα θηράματα για τους λάτρεις του είδους. Το ήπιο τοπίο του νησιού προσφέρεται εξάλλου για ποδηλασία και για τις φυσιολατρικές του διαδρομές.

Ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του ιστορικού τουρισμού, καθώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται από όσους επισκέπτονται το νησί – κυρίως από τις τουρκικές ακτές –για να γνωρίσουν περισσότερα για τη μάχη της Καλλίπολης, στην οποία η Λήμνος συμμετείχε ως ναυτική βάση για την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Μάλιστα, το 2015, που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τις επιχειρήσεις της Καλλίπολης, θα διοργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις με αναπαραστάσεις, και θα προσκληθούν κρουαζιερόπλοια από τη γειτονική χώρα.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και από τη Ρωσία, καθώς πολλοί Ρώσοι κατέληξαν στο νησί ως αιχμάλωτοι των Γάλλων, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο κ.Χατζηδιαμαντής υποστήριξε ότι προτεραιότητα των τοπικών αρχών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης, είναι η βελτίωση της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης του νησιού με τη βόρεια Ελλάδα, από όπου προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών στο νησί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια (πάνω από το 50%). Η Λήμνος επιδιώκει συνεργασία με τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, ώστε να πραγματοποιούνται κυκλικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που θα ευνοήσουν τη σύνδεση του νησιού και με τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα ενιαία τουριστικά «πακέτα». Ταυτόχρονα, ζητά από το υπουργείο Ναυτιλίας την καλύτερη διαχείριση επιδοτήσεων στις συγκεκριμένες γραμμές.

Η Λήμνος διαθέτει 180 χλμ ακτογραμμής με εξαιρετική ποιότητα θαλασσών, ενώ στα χαρακτηριστικά της τουριστικής της αγοράς συγκαταλέγονται οι υψηλής ποιότητας υποδομές στα καταλύματα, στα τοπικά προϊόντα και στο φαγητό, η περιορισμένη μαζικότητα και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος που προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και ευκολίας στις μετακινήσεις.

Από το Κέρδος online