6/11/12

Tα ελληνικά φρούτα κερδίζουν νέες αγορές!


Eνισχυμένο παρουσιάζεται το εξαγωγικό προφίλ του κλάδου των οπωροκηπευτικών της χώρας μας, καθώς ολοκληρώνεται η εμπορία των καλοκαιρινών φρούτων.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο 9άμηνο του 2012, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ η αξία των εξαγόμενων προϊόντων αυξήθηκε κατά 7,1%. Φαίνεται συνεπώς πως τα ελληνικά φρούτα κερδίζουν συνεχώς και νέες αγορές και μάλιστα επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές μέσα από την αναγνώριση της διεθνούς αγοράς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τη φετινή εμπορική περίοδο, η αύξηση των εξαγωγών στα βερίκοκα ήταν τόσο ισχυρή που σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην ποσότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη ρευστότητας στην εσωτερική αγορά δημιούργησε ουσιαστικά τις συνθήκες για τη βελτίωση του εξαγωγικού προσανατολισμού για τα ελληνικά φρούτα. Η τάση αυτή που αρχικά ξεκίνησε ως λύση έκτακτης ανάγκης ως επακόλουθο της μειωμένης κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά, αποτέλεσε διέξοδο για τα ελληνικά προϊόντα και ουσιαστικά έχει θέσει τις βάσεις για τη βελτίωση της εξαγωγικής δραστηριότητας στα οπωροκηπευτικά για το μέλλον.

Σύμφωνα με τις τελικές αναθεωρήσεις του ΥΠΑΑΤ για τα καλοκαιρινά προϊόντα αλλά και για τα πορτοκάλια και λεμόνια, οι εξαγωγές τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 ήταν ικανοποιητικές. Όπως αναμενόταν, οι εξαγωγές στα καρπούζια αυξήθηκαν κατά 25% και διαμορφώθηκαν στους 122.521 τόνους, σημαντικά υψηλότερα από τους 97.364 τόνους της περσινής χρονιάς. Μάλιστα σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, οι πραγματικές εξαγωγές έφτασαν περί τους 180.000 τόνους, ωστόσο η πλεονάζουσα αυτή ποσότητα διακινήθηκε παράτυπα, μη τυποποιημένη κυρίως από Βαλκάνιους εμπόρους.

Ρεκόρ στα βερίκοκα
Σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε  και στα βερίκοκα, οι εξαγωγές των οποίων έφτασαν τους 15.278 τόνους, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξαγωγές στο συγκεκριμένο φρούτο σημείωσαν άνοδο κατά 50%, αφού πέρυσι είχαν εξαχθεί 10.032 τόνοι. Στα ροδάκινα οι εξαγωγές ενισχύθηκαν επίσης σημαντικά, φτάνοντας τους 60.840 τόνους, σημειώνοντας άνοδο κατά 30% σε σύγκριση με τις ποσότητες των 46.915 τόνων της περιόδου 2010/11. Ομοίως και στα νεκταρίνια, όπου οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στους 31.465 τόνους, από τους 23.058 τόνους πέρυσι.

Aπό το agronews.gr