19/11/12

Το πρώτο αεροδρόμιο πάνω στο νερό είναι γεγονός

Μπορεί να είναι  μπλε στην  όψη, αλλά διαθέτει πράσινη ψυχή… Ο λόγος για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Hanimaadhoo International Aiport  στις Μαλδίβες, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας και βρίσκεται σε ένα μικρό νησί που δύσκολα μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες εγκαταστάσεις.

Τη στιγμή που ο αεροδιάδρομος καλύπτει όλη σχεδόν την έκταση του νησιού, η ιδέα για ένα «πλωτό αεροδρόμιο» των Architects - IDA Limited  είναι όχι μόνο καινοτόμα και συναρπαστική αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.

Το αεροδρόμιο είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου σε στύλους πάνω από το νερό, ενώ το γαλάζιο της θάλασσας και η λευκή αμμουδιά ως φόντο του νέου αεροδρομίου προσφέρει στους επιβάτες μια μοναδική και αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Η δομή του έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ευελιξία ανάλογα με την κατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας, ενώ οι βόρειες στέγες σε σχήμα κέλυφους στηρίζονται σε ξύλινες ενισχυμένες καμάρες και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής .

Οι επιβάτες έρχονται και φεύγουν με βάρκες, μετακινούνται σε γέφυρες που εκτείνονται πάνω από νερά και παραλίες και περιμένουν σε αίθουσες αναμονής περιτριγυρισμένες από φοίνικες.

Το μισό της επιφάνειας του αεροδρομίου βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και περιλαμβάνει καταστρώματα όπου οι επιβάτες απολαμβάνουν την πλούσια θαλάσσια ζωή της περιοχής.

Οι συνεχόμενες ξύλινες καμάρες θα επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισχωρεί και μαζί με τα φωτοβολταϊκά οροφής, τη συλλογή βρόχινου νερού και την υδροθερμική ψύξη θα περιοριστεί η ανάγκη κλιματισμού.

Ο φιλικός προς το περιβάλλον σχεδιασμός του καθιστά το αεροδρόμιο ως ένα από τα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά αεροδρόμια στον κόσμο.



Από το Newsit