19/11/12

Ευεργετικές οι αγκαλιές για την υγεία!

Εξαιρετικά ευεργετική είναι σύμφωνα με μία νέα μελέτη η επίδραση μιας αγκαλιάς στη διάρκεια της ημέρας, καθώς προστατεύει από την καρδιοπάθεια, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μάς βοηθάει να καταπολεμήσουμε το στρες και την κούραση και να καταπραΰνουμε την κατάθλιψη.


Μάλιστα δεν χρειάζεται να είμαστε αγκαλιασμένοι με τις ώρες. Αρκούν μόλις 10 δευτερόλεπτα να βρισκόμαστε στην αγκαλιά ενός αγαπημένου ανθρώπου για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας στο αίμα μας και να μειωθούν οι ορμόνες του στρες.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις».

Ο δρ Άστρεμ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους προγενέστερες μελέτες για να αξιολογήσουν τις θεραπευτικές επιδράσεις του αγκαλιάσματος.

Μία από αυτές είχε διεξαχθεί σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-49 ετών και είχε δείξει πως έπειτα από 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος, αλλάζουν τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στον οργανισμό τους.

Oι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι η ωκυτοκίνη εκκρίνεται από τον εγκέφαλο κατά τον τοκετό και τον θηλασμό, καθώς διεγείρει την παραγωγή γάλακτος και το «δέσιμο» της μητέρας με το μωρό.

Ωστόσο νεώτερες μελέτες έδειξαν ότι ανάλογες επιδράσεις έχει λ.χ. και στο «δέσιμο» του άνδρα με την γυναίκα, καθώς και ότι βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες και ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη.

Όσο για το πώς σχετίζεται η ωκυτοκίνη με το αγκάλιασμα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.

Μία θεωρία είναι ότι με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου διεγείρεται η παραγωγή της ωκυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μία σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις που τελικά ωφελούν την υγεία.

Από το Newsbeast