1/11/12

1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως ‘Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων’. Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, ο Οργανισμός φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων.

Οι ‘Ημέρες’ αφιερωμένες σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, στην ενημέρωση και την πρόληψη ασθενειών, αποτελούν ένα παγκόσμιο πια θεσμό, που υπενθυμίζει στους πολίτες την ευθύνη τους κυρίως απέναντι στον εαυτό τους, αλλά και απέναντι στους άλλους. Η ‘Ημέρα Δωρεάς Οργάνων’ δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά στη δωρεά οργάνων, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της.

Η δωρεά οργάνων, όπως αναφέρει ο ΕΟΜ, αποτελεί και ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να αναζητούν τις πληροφορίες, που θα τους βοηθήσουν στην απόφασή τους αυτή. Μάλιστα, οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Επομένως, το θέμα της Δωρεάς Οργάνων είναι καλό να το αναλογιζόμαστε και αντίστροφα.

Το 2012, όπως και το 2011, αποδεικνύεται μια ενθαρρυντική χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις. Μέχρι στιγμής, οι 67 δότες οργάνων έχουν συμβάλει στη μεταμόσχευση 174 ασθενών, που περίμεναν στις λίστες αναμονής του ΕΟΜ.

Επιπλέον, ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που εγγράφονται στο μητρώο δωρητών οργάνων και αποκτούν την κάρτα δωρητή, αποδεικνύει ότι η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων γίνεται συνείδηση στη σκέψη του κόσμου, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της προσφοράς και της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της ‘Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων’, ο ΕΟΜ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα ‘Ν. Σκαλκώτας’) και ώρα 18.00 με θέμα: « Οι μικροί ήρωες της μεταμόσχευσης».

Η φετινή εκδήλωση θα έχει ως κεντρικό θέμα το παιδί, - το παιδί ως λήπτης, το παιδί ως δότης - ενώ θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις από μεταμοσχευμένα παιδιά σε οικογένειες μικρών δοτών καθώς και σε επαγγελματίες που συμβάλλουν στη σωτήρια γέφυρα ζωής για τα παιδιά.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μελωδικά η παιδική χορωδία Rosarte.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Αναστάσιος Χατζής χαρακτηριστικά αναφέρει: ‘Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις είναι ένας τομέας, στον οποίο η χώρα μας υστερεί. Ο ΕΟΜ έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του τη δημιουργία μεταμοσχευτικών προγραμμάτων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες και των μικρών ασθενών στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται η μετοίκηση ολόκληρης της οικογένειας σε χώρες του εξωτερικού, όπως γίνεται σήμερα. Μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου αυτού, ήδη ο ΕΟΜ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον Ιταλικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων προκειμένου η γειτονική χώρα να αναλαμβάνει παιδιατρικά περιστατικά μεταμοσχεύσεων, που δεν αντιμετωπίζονται άμεσα στη χώρα μας. Φυσικά, βασική προτεραιότητα του ΕΟΜ παραμένει η περαιτέρω αύξηση των δοτών οργάνων, καθώς χωρίς μοσχεύματα μεταμοσχεύσεις δεν γίνονται. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι παρά την οικονομική κρίση και τις εγγενείς δυσκολίες των νοσοκομείων μας, η δωρεά οργάνων συνεχίζει με σταθερούς ρυθμούς, προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς συνανθρώπους μας’.

Από το iatronet