25/10/12

Smartphone για άτομα με προβλήματα όρασης

Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τις ανέσεις ενός έξυπνου τηλεφώνου (smartphone) χάρη σε μια νέα συσκευή με την ονομασία Ray.

Η πολυδιάστατη συσκευή διαθέτει λειτουργικό android - με επεξεργαστή της Qualcomm's Snapdragon - και ειδικά σχεδιασμένο «περιβάλλον» για το χρήστη, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Το Ray χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, οθόνη αφής με ειδικούς αισθητήρες, μετατροπέα κειμένου σε ομιλία καθώς και ηχητικές πληροφορίες για να υποστηρίξει τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή - λήψη γραπτών μηνυμάτων και e - mails όπως επίσης και κοινωνική δικτύωση.

Οι κατασκευαστές του Ray φιλοδοξούν, μόλις κυκλοφορήσει το έξυπνο τηλέφωνο, να αντικαταστήσει τις συσκευές ηχητικής ανάγνωσης βιβλίων, τα εργαλεία πλοήγησης που στηρίζονται στη γραφή Μπράιγ καθώς και τα MP3 players που ενεργοποιούνται με τη φωνή.

Αυτήν την περίοδο, το Ray βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών στο Ισραήλ. Οι χρήστες καλούνται να τεστάρουν τις δυνατότητες της συσκευής «κατεβάζοντας» ηχητικά βιβλία και περιοδικά από την Κεντρική Βιβλιοθήκη για Τυφλούς και 'Ατομα με Προβλήματα Όρασης του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 285 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Εξ αυτών, τα 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί.

Από την Καθημερινή