10/10/12

Puma: βιοδιασπώμενα ρούχα και παπούτσια στη νέα κολεξιόν

Νέα σειρά βιοδιασπώμενων παπουτσιών και ρούχων θα λανσάρει στην αγορά η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, προσπαθώντας μέσω των πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος να κερδίσει το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, τη Nike και την Adidas.

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της για τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν στο περιβάλλον (ρύπανση του αέρα, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απόβλητα, ύδατα) από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Η νέα κολεξιόν, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2013, περιλαμβάνει βιοδιασπώμενα ρούχα και παπούτσια, πλαστικά τζάκετ και σακίδια.

Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής τους, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιστρέψουν τα αθλητικά είδη στα καταστήματα, τα οποία με τη σειρά τους θα στείλουν τα προϊόντα για επεξεργασία.

Σε ό,τι αφορά τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, ενδεικτικά αναφέρεται ότι η σόλα των αθλητικών παπουτσιών θα παρασκευάζεται από βιοδιασπώμενο πλαστικό, ενώ το πάνω μέρος τους από βαμβάκι και λινό ύφασμα.

Χάρη στα περιβαλλοντικά φιλικά υλικά τους, αφού τεμαχιστούν τα παπούτσια θα μπορούν να κομποστοποιηθούν σε έξι με εννιά μήνες.

Στο μεταξύ η εταιρεία σχεδιάζει να «τιμολογήσει» τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο κάθε προϊόντος της, καθώς την απασχολεί το γεγονός ότι, βάσει ανεξάρτητης έκθεσης, πέρυσι οι δραστηριότητές της προκάλεσαν περιβαλλοντικές ζημιές ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ.

Για παράδειγμα το περιβαλλοντικό κόστος ενός T-shirt υπολογίζεται στα 2,36 ευρώ.

Για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού κόστους λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ρύπανση του αέρα, η χρήση νερού, η παραγωγή αποβλήτων και η απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγική διαδικασία.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους.

Σημειώνεται ότι το περιβαλλοντικό κόστος ενός συμβατικού  T-shirt υπολογίζεται στα 3,42 ευρώ.

Aπό το econews.gr