22/10/12

Αερόβια άσκηση: μπορεί να μας φτιάξει τη μέρα!

Ζωντάνια, ενέργεια και άριστη φυσική κατάσταση είναι ορισμένα από αυτά που προσφέρει η αερόβια γυμναστική, ένας «φυσικός» τρόπος άσκησης που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε πρόγραμμα και κάθε επιθυμία. Χρησιμοποιώντας ομαδικά τους μύες με ρυθμικές κινήσεις και με κατάλληλη διατήρηση 60-80% του καρδιακού ρυθμού μας, καταφέρνουμε να γυμναστούμε εύκολα και διασκεδαστικά. Άλλωστε με μια καρδιά πιο αποτελεσματική, όλο το σώμα γεμίζει με οξυγόνο και το λίπος μειώνεται χαρακτηριστικά. Μέσα από αναρίθμητες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα, το τέννις, την ποδηλασία, το αερομπικ και το τρέξιμο αλλάζουμε τρόπο ζωής, αλλάζουμε ψυχολογία!

Γιατί να επιλέξουμε την αερόβια άσκηση;
Το βασικό κίνητρο για την αερόβια γυμναστική δεν είναι τόσο τα εξωτερικά οφέλη, όσο η εσωτερική υγεία, που προέρχεται από μια συνεπή προπόνηση. Ανάμεσα στα αναγνωρισμένα οφέλη της αερόβιας άσκησης, που παρατηρούνται μετά από 2-3 μήνες, υπάρχουν τα εξής:
  • Αποκτάμε ένα «γερό» καρδιαγγειακό και καρδιαναπνευστικό σύστημα.
  • Αυξάνουμε το μέσο προσδόκιμο ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε τους μυς και τα οστά όλου το σώματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
  • Οι ασκήσεις οδηγούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου για διαβήτη.
  • Καλύτερη ψυχική υγεία, μείωση του άγχους και μειωμένη πιθανότητα για εμφάνιση κατάθλιψης.
  • Καίει το λίπος του σώματος σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη διατροφή.
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ισχυρό, με αποτέλεσμα να  γινόμαστε λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
  • Ρυθμίζει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας, επηρεάζοντας τον έλεγχο της όρεξης, τη μνήμη και τη μάθηση, τη συμπεριφορά και τον ύπνο.
Ποιοι και πόσο συχνά
Όλοι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν τα οφέλη της αερόβιας γυμναστικής, αλλά το ζήτημα είναι να επιλέξουν την κατάλληλη μορφή άσκησης ανάλογα με την ηλικία τους, τις αντοχές και τη φυσική τους κατάσταση. Επειδή όμως η τελευταία δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί εύκολα, είναι καλό να ασκούμαστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. H διάρκεια της αεροβικής προπόνησης μπορεί να κυμανθεί από 20-60 λεπτά της ώρας, αρκεί να μην υπάρχει αποχή το προηγούμενο διάστημα.

Καύση λίπους
Αν επιθυμούμε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες, πρέπει να προχωρήσουμε σε υψηλότερες εντάσεις και περισσότερη διάρκεια άσκησης. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κινδύνους και τραυματισμούς σε κάποιον που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Όσον αφορά την κατανάλωση περισσότερου λίπους, καλό είναι να οδηγηθούμε σε πιο χαμηλές και μέτριες εντάσεις και μεγαλύτερη διάρκεια προπόνησης.

Συμβουλές για την άσκηση αεροβικής με ασφάλεια στην καθημερινή σας ζωή
  • Να διατηρούμε ρυθμό και να μην οδηγούμε τον εαυτό μας στα άκρα αλλά να αυξάνουμε την προπόνησή μας σταδιακά. Σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, η άσκηση θεωρείται σκληρή για τα δεδομένα μας.
  • Ας επιλέξουμε αερόβιες δραστηριότητες που ταιριάζουν στην προσωπικότητά μας, ώστε να αποτελούν ιδιαίτερα διασκεδαστικές και πολύτιμες.
  • Είναι αναγκαίο να προμηθευτούμε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για κάθε αεροβική άσκηση. Διαφορετικές ασκήσεις όπως το περπάτημα και το τένις απαιτούν ένα παπούτσι σχεδιασμένο εντελώς διαφορετικά.
Καλή γυμναστική!

Από το flowmagazine.gr