29/10/12

Προγράμματα προώθησης ενισχύουν τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου

Θετικά ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο φέτος οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας. Αναμένεται να υπάρξουν κάποιοι αυξημένοι ρυθμοί κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στις ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως η Ελλάδα παραμένει η πρώτη εξαγωγική δύναμη στην κομπόστα ροδακίνου.

Το 2012 η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, ήταν αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή κομπόστας και χυμού ροδάκινου. Έτσι για να μην υπάρξει πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής θα πρέπει να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Αυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία προγράμματα προώθησης εξαγωγών κομπόστας. Τον προσεχή Φεβρουάριο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών προς τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα ξεκίνησε από τις αρχές του 2012 ένα πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών προς τρίτες χώρες και κυρίως προς Τουρκία και Αυστραλία προϋπολογισμού 1.612.932 ευρώ. Πρόσφατα υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο το τριετές πρόγραμμα της Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ. ΑΕ, που αφορά «ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης μεταποιημένων φρούτων σε Μ. Βρετανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία», το οποίο είναι προϋπολογισμού 3.391.790 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου και χρηματοδοτείται από τους Κανονισμούς (ΕΚ) 3/2008 του Συμβουλίου και 501/2008 της Επιτροπής. «Βασικός στόχος μας παραμένει η παραδοσιακή ευρωπαϊκή αγορά», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), κ. Κώστας Αποστόλου.

Και προσθέτει ότι «όλα αυτά τα προγράμματα αποτελούν έναν ισχυρό μοχλό ενίσχυσης της παρουσίας της ελληνικής κομπόστας στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διεύρυνση των εξαγωγικών οριζόντων». Στις δράσεις περιλαμβάνονται ενημερωτικές εκστρατείες, εμπορικές αποστολές, διοργάνωση εκδηλώσεων και συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις τοπικού ή διεθνούς χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ επισημαίνει ότι: «η ΔΕΛΚΟΦ, στην οποία προεδρεύω, είναι μια ανώνυμη εταιρεία του κλάδου και προέκυψε από την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των Ελληνικών Κονσερβοποιείων Φρούτων και στην ενίσχυση των εξαγωγών. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνουμε ένα ενδοκοινοτικό πρόγραμμα προώθησης κομπόστας. Μέσα από το πρόγραμμα προώθησης διαφημίζουμε τα οφέλη της ευρωπαϊκής κομπόστας. Η χώρα μας βέβαια είναι η βασική παραγωγός κομπόστας στην ΕΕ.

Γενικότερα τα προγράμματα προώθησης των εξαγωγών έχουν δύο στόχους. Από τη μια προσπαθούμε να εισβάλλουμε σε αγορές που έχουν μια δυναμική και από την άλλη να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση με αύξηση των εξαγωγών.

Η τουρκική αγορά είναι μια νέα αγορά, την οποία προσπαθούμε να «κερδίσουμε». Μπορεί μέχρι στιγμής να εξάγουμε μικρές ποσότητες, αλλά εκτιμούμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος και επειδή η γειτονική χώρα δεν έχει παραγωγή κομπόστας, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Ενθαρρυντικά αποτελέσματα αναμένουμε και από την αγορά της Αυστραλίας, που διαθέτη μικρή παραγωγή κομπόστας ροδάκινου, η οποία όμως είναι διαρκώς συρρικνούμενη. Η αγορά της Μ. Βρετανίας έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό το οποίο μας προβληματίζει τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή και σε κάποιες περιόδους φθίνουσα πορεία της κατανάλωσης κομπόστας ροδάκινου και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τη Νότια Αφρική. Η Πολωνία είναι ένας μεγάλος πελάτης της κομπόστας ελληνικού ροδάκινου. Για Τις αγορές Τσεχίας και Ουγγαρίας κάνουμε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας που επλήγησαν από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Ειδικότερα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές στις κορεσμένες ευρωπαϊκές αγορές».

Όσον αφορά τις εξοφλήσεις των παραγωγών από τις βιομηχανίες, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι δόθηκαν κάποιες προκαταβολές το καλοκαίρι με την παραλαβή των προϊόντων. «Από εκεί και πέρα η κάθε εταιρεία προσπαθεί να εξοφλήσει ανάλογα με τις δυνατότητές της. Αν δεν χαλαρώσει όμως από τις τράπεζες η χορήγηση δανείων θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα», τονίζει ο κ. Αποστόλου.

Του Σταύρου Παϊσιάδη
Από το agrotypos.gr