10/10/12

Έργα τέχνης από το Λούβρο σε πέντε Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Τις πολλές όψεις του Μουσείου του Λούβρου θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το κοινό της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά μέσα από τις εκθέσεις που διοργανώνονται και φιλοξενούνται στα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και των 47ων «Δημητρίων» και του εορτασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912–-2012».

Τα Πέντε Μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) με τις θεματικές εκθέσεις τους συστήνουν το διεθνές «πολλαπλό» Μουσείο του Λούβρου μέσα από σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις. Οι εκθέσεις συνοδεύονται από σχετικούς δίγλωσσους (ελληνικά-γαλλικά) καταλόγους.

Όλες οι εκθέσεις υποδέχονται το κοινό τους από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου 2013, ενώ έχει οργανωθεί ένα πρόγραμμα εγκαινίων για το τριήμερο 12-13-14 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά:

«Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας»
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. 
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 12:00 εγκαίνια έκθεσης «Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Σε ένα σύνολο 82 έργων, παρουσιάζεται η συνομιλία των Ευρωπαίων καλλιτεχνών από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι και τον 19ο αιώνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Στα έργα της έκθεσης, που πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό παγκοσμίως, διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης, σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή, σε νέες προτάσεις έκφρασης.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00 - Εισιτήρια: 5 ευρώ γενικής εισόδου. Ισχύουν ατέλειες.

«Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 20:00 εγκαίνια έκθεσης «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση στοχεύει να ενώσει με το νήμα της αφήγησης το ύψιστο δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τη Φιλοσοφία, με ένα σπουδαίο πνευματικό και φιλοσοφικό ευρωπαϊκό κίνημα, τον Διαφωτισμό και την ελληνική εκδοχή του, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και ακόμα παραπέρα να προβάλει μηνύματα που συνδέονται με τη σύγχρονη εποχή. Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης παρουσίασης του θέματος, θα εκτεθούν αντικείμενα από το Λούβρο και ελληνικά Μουσεία/φορείς.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Το ωράριο λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο.

Εισιτήρια: 6 ευρώ γενικής εισόδου, 8 ευρώ ενιαίο εισιτήριο, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 4 ευρώ μειωμένο ενιαίο, 3 ευρώ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες.

Nan Goldin «Scopophilia»Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 13:30 εγκαίνια έκθεσης Nan Goldin «Scopophilia» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στο πρόγραμμα εκθέσεων που αναπτύσσει εδώ και χρόνια το Μουσείο του Λούβρου και καλεί σύγχρονους δημιουργούς να παρουσιάσουν κάθε φορά μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη ματιά πάνω σε έργα των συλλογών του, ο σημαντικός σκηνοθέτης του θεάτρου Patrice Chéreau, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Les Visages et les corps» προσκάλεσε την διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα, Nan Goldin, στο Μουσείο του Λούβρου για να δημιουργήσει ένα έργο βασισμένο στα αριστουργήματα της μόνιμης συλλογής του γαλλικού Μουσείου. Η Goldin σε διάστημα έξι μηνών φωτογράφησε λεπτομέρειες από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά του μουσείου, τα οποία επεξεργάστηκε θεματικά και δημιούργησε ένα diaporama, μια ενότητα συνομιλίας των έργων τέχνης με το προσωπικό φωτογραφικό της αρχείο.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10:00-18:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πέμπτη. 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο.10:00-18:00, Κυριακή 10:00-15:00. Εισιτήρια: 4 ευρώ γενικής εισόδου, 2 ευρώ μειωμένο και φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες.

«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot»
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 20:00 εγκαίνια έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει τη φωτογραφική σειρά «Les Yeux du Louvre» του Ιταλού φωτογράφου Mimmo Jodice, που παρουσιάστηκε το 2011 σε επιμέλεια της Marie-Laure Bernadac. Ο Mimmo Jodice αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό πρόσωπα από ζωγραφικά αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και τα αντιπαραθέτει με φωτογραφικά πορτραίτα εργαζομένων στο Μουσείο. Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κοινό το «πορτραίτο» του ίδιου του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων του γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot. Ο συνδυασμός των δύο φωτογράφων παρουσιάζει αφενός το χώρο του Λούβρου ως σκηνικό και αφετέρου τους «κατοίκους» του, καταργώντας χρονολογικές αποστάσεις.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00 - Εισιτήρια: 3 ευρώ γενικής εισόδου, 1,5 ευρώ μειωμένο και σχολικό, 1 ευρώ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες.

«Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”»
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 12:00 εγκαίνια έκθεσης «Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Ένα σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου - 13ου αιώνα, η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού», το οποίο έφτασε στη Γαλλία, στην πόλη Jaucourt, πιθανότατα ως λάφυρο μετά την Δ΄ Σταυροφορία του 1204 και συνδυάστηκε αργότερα με επεμβάσεις γοτθικής αισθητικής, αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης με τίτλο «Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”». Η έκθεση φιλοδοξεί επίσης να διηγηθεί στο κοινό την ενδιαφέρουσα πολυσήμαντη ιστορία και χρήση του Σταυρού, ως συμβόλου από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα, τη σημειωτική – σημειολογία του, ενός συμβόλου ή με σημερινούς όρους «λογότυπου», που χαρακτήρισε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ιστορία και τον πολιτισμικό χαρακτήρα του ελληνορωμαϊκού ή αλλιώς λεγόμενου «δυτικού» κόσμου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-16:00. Εισιτήρια: 4 ευρώ γενικής εισόδου, 2 ευρώ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες.


Από το metrogreece.gr