8/10/12

Ανοίγει η αυλαία του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο

Ανοίγει τις πύλες του απόψε στο βρετανικό σινεφίλ κοινό το 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου. Φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό θα παρουσιάσει περισσότερες από 45 ταινίες στα Westbourne Studios δίπλα στο Portobello στο Δυτικό Λονδίνο, ενώ θα παρουσιάσει διαδικτυακά και περισσότερα από 10 επιλεγμένα σενάρια μικρού και μεγάλου μήκους.

Αφιερωμένο πάντα στους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς της κινούμενης εικόνας από όλο τον κόσμο, αλλά και σε ξένους των οποίων η δουλειά έχει ελληνικό ενδιαφέρον, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου δημιουργεί τόσο με τις προβολές όσο και τις υπόλοιπες δράσεις μια έντονη παρουσία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη βρετανική μητρόπολη.

Το φεστιβάλ ξεκινάει στα Westbourne Studios με μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Ολυμπιακή Φλόγα: η Φλόγα της Ειρήνης», σε συνεργασία με το Μουσείο της ΕΡΤ. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν από το αρχείο της ΕΡΤ 18 φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, από το 1967 μέχρι το 1996. Η έκθεση θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Ταυτόχρονα, επίσης το βράδυ της Δευτέρας, θα γίνουν τρεις ειδικές προβολές των ντοκιμαντέρ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» σε σκηνοθεσία Μάρκου Χολέβα (2004), «Μονόγραμμα - Νικηφόρος Βρεττάκος» σε σκηνοθεσία Νίκου Παληγιαννόπουλου (1982, από το αρχείο της ΕΡΤ), και «Παρασκήνιο – Γεώργιος Παπανικολάου Παπ Τεστ» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου (2008, επίσης από το αρχείο της ΕΡΤ), ειδική προβολή για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Έλληνα γιατρού.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου, με την απονομή των «Βραβείων Οδυσσέας» στις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ σε διάφορες κατηγορίες.

Στο πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνονται: 9 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 10 ντοκιμαντέρ και πλήθος ταινιών μικρού μήκους, πειραματικών ταινιών και ταινιών βιντεοτέχνης.

Από το Skai.gr