11/9/12

ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ: Η αιολική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον πλανήτη

Οι άνεμοι που πνέουν στη Γη είναι ανεξάντλητοι και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη, σύμφωνα με δυο ανεξάρτητες μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.

Ειδικότερα, οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με την υφιστάμενη αιολική τεχνολογία θα μπορούσαν να παραχθούν εκατοντάδες τρισεκατομμύρια watt ενέργειας, δηλαδή ποσότητα δεκαπλάσια από αυτή που καταναλώνει σήμερα ο πλανήτης.

Ωστόσο, οι μελέτες επικεντρώνονται στη φυσική και δεν εξετάζουν αν αυτό είναι εφικτό από οικονομικής άποψης, κάτι που αμφισβητούν έντονα πολλοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κόστος ανάπτυξης ανεμογεννητριών για τη δημιουργία ενός συστήματος ικανού να μεταφέρει ενέργεια σε όλους τους καταναλωτές είναι τεράστιο.

Η αιολική ενέργεια δεν απελευθερώνει αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο και το λιγνίτη.

Προηγούμενες μελέτες έθεταν ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον κόσμο να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά με αιολική ενέργεια.

Οι δυο νέες μελέτες επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί στην αιολική ενέργεια και υπογραμμίζουν πως ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας είναι το οικονομικό κόστος.

«Το πρόβλημα είναι οικονομικό και δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας φυσικών πόρων», τόνισε σε δηλώσεις του ο κλιματολόγος Ken Caldeira, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Βασικό συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι ο άνεμος έχει την ικανότητα να παράγει την εικοσαπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτή που καταναλώνει σήμερα ο πλανήτης.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Mark Jacobson από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περιορίζει ελαφρώς τη δυναμική παραγωγής ενέργειας, ωστόσο και πάλι υποστηρίζει ότι οι άνεμοι που πνέουν υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη στο παρόν και το άμεσο μέλλον.

Η μελέτη του Δρ. Jacobson δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Από το econews.gr