10/9/12

Νέο ελαστικό υλικό για την αντικατάσταση κατεστραμμένων σπονδύλων!

Επιστήμονες απο το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό βιοσυμβατό και υπερβολικά ελαστικό υλικό σε μορφή υδρογέλης, το οποίο μπορεί να τεντωθεί μέχρι 21 φορές από το αρχικό του μήκος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο γιατρούς για την αντικατάσταση κατεστραμμένων χόνδρων στις αρθρώσεις ή κατεστραμμένων δίσκων σπονδυλικής στήλης.

Το βασικό συστατικό του υλικού αυτού είναι το νερό, ενώ αποτελείται και από δύο άλλες πιο ασθενείς ουσίες γέλης. Επίσης περιέχει πολυακρυλαμίδιο, υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στους μαλακούς φακούς επαφής στα μάτια. Συνήθως η υδρογέλη μπορεί να τεντωθεί πολύ λίγο από το αρχικό μήκος της, ενώ ακόμα και τα φυσικά ελαστικά υλικά δεν μπορούν να τεντωθούν πάνω από πέντε έως έξι φορές σε σχέση με την αρχική κατάστασή τους.

Οι επιστήμονες, ανέφεραν ότι το υλικό μπορεί να διατηρήσει την ελαστικότητά και την ανθεκτικότητά του ακόμα και μετά από πολλά τεντώματα, ενώ αν κάποια στιγμή χάσει ένα μέρος της ελαστικότητάς του, την αποκαθιστά αν θερμανθεί περίπου στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Μια τυπική υδρογέλη απαιτεί ενέργεια 10 τζάουλ ανά τετραγωνικό μέτρο για να σπάσει. Οι φακοί επαφής από υδρογέλη σπάνε αν εφαρμοστεί πάνω τους ενέργεια λίγων εκατοντάδων τζάουλ, ενώ η ανθρώπινη υδρογέλη (π.χ. με την μορφή χόνδρου) δεν σπάει μέχρι τα 1.000 τζάουλ ανά τ.μ. Όμως η νέα τεχνητή (υβριδική) γέλη χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ενέργεια, γύρω στα 10.000 τζάουλ, για να διασπαστεί.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται πολύ αισιόδοξη για την νέα αυτή ανακάλυψη και ευελπιστούν οτι θα χρησιμοποιηθεί στην αντικατάσταση χόνδρων αλλά και στην επικάλυψη τραυμάτων.

Από το iefimerida