3/9/12

ΕΕ: Από 1η Σεπτεμβρίου οι LED αντικαθιστούν τους συμβατικούς λαμπτήρες

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα σταματήσει η κυκλοφορία των συνηθισμένων λαμπτήρων φωτισμού στην ΕΕ. Την καλύτερη εναλλακτική λύση στην υψηλή κατανάλωση ενέργειας των «γλόμπων» δίνουν τα LED.

Η αγορά μίας λάμπας τείνει να γίνει μία πολύπλοκη διαδικασία. Ο υποψήφιος πελάτης πρέπει να γνωρίζει το λούμεν, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της φωτεινότας, το Κέλβιν, το οποίο μετρά τη θερμοκρασία χρώματος του φωτός και τέλος τη διάρκεια ζωής της λάμπας. Χρειάζονται οι σωστοί υπολογισμοί, ώστε να βρει τη σωστή λάμπα για την κατάλληλη χρήση.

Στη Γερμανία εξειδικευμένα περιοδικά βοηθούν αρκετά τους καταναλωτές, ώστε να αποφασίσουν για τις αγορές τους. Ειδικοί εμπειρογνώμονες πραγματοποιούν δοκιμές με λάμπες αλογόνου, φθορισμού ή διόδου εκπομπής φωτός (LED, Light Emitting Diode) και αξιολογούν τις λάμπες του κάθε κατασκευαστή.

Τα LED ολοένα και οικονομικότερα

Τους καλύτερους βαθμούς συγκεντρώνουν τα LED, τα οποία όχι μόνο είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής. Προσφέρουν δυνατό φως αμέσως μόλις ανάψουν και καταναλώνουν μέχρι και 90% λιγότερο ρεύμα από τις συμβατικές λάμπες. Η αγορά τους παρόλα αυτά παραμένει ακριβή προς το παρόν.

Μετά τη χρήση τους σε παιχνίδια, κινητά, αυτοκίνητα και τηλεοράσεις, η βιομηχανία αποφάσισε να προχωρήσει σε προώθηση των LED και στην αγορά λαμπτήρων. Τα μέσα φωτισμού γίνονται σταδιακά αποτελεσματικότερα και οικονομικότερα. Οι τιμές μειώνονται ετησίως έως και 30%. Η τιμή ενός λαμπτήρα που λειτουργεί με δίοδο εκπομπής φωτός και ορίζεται σήμερα στα 20 ευρώ, θα μειωθεί ήδη από τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ένας θετικός απολογισμός

Η ΕΕ ήδη από το 2009 έχει αρχίσει να καταργεί σταδιακά τους συμβατικούς λαμπτήρες, προωθώντας τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας νέας γενιάς. Αρχικά απαγορεύθηκε η πώληση λαμπτήρων άνω των 100 Watt και μόνο όσα καταστήματα είχαν ήδη κάποιο στοκ θα επιτρεπόταν να συνεχίσουν την πώλησή τους, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Η απαγόρευση συνεχίστηκε με τους λαμπτήρες των 60 Watt και αργότερα των 40 Watt.

Οι σταδιακές αλλαγές στη χρήση των λαμπτήρων έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα, που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες υδραργύρου, καταστρέφοντας το περιβάλλον.

H απαγόρευση των παραδοσιακών γλόμπων ισχύει σε διάφορες χώρες του κόσμου. ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Φιλιππίνες, Κίνα και Ινδία ανήκουν στις χώρες που είτε έχουν προγραμματίσει, είτε ήδη έχουν θέσει σε ισχύ, την επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες.

Από το ΣΚΑΙ.gr