25/7/12

Υποβαθμισμένη περιοχή έγινε Ολυμπιακό Πάρκο και αποκάλυψε το παρελθόν του Λονδίνου


Μόλις τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά της λαμπερής βρετανικής πρωτεύουσας, σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική ζώνη όπου συσσωρεύονταν οικιακά απόβλητα από το 18ο αιώνα, Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «θησαυρό», καθώς οι ανασκαφές για την ανέγερση του Ολυμπιακού Πάρκου έφεραν στο φως το παρελθόν του Λονδίνου.

Τα ευρήματα, αν και όχι ιδιαίτερα λαμπρά, δίνουν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μια ξεκάθαρη εικόνα της περιοχής τα τελευταία 12.000 χρόνια. Ειδικότερα, στις 121 ανασκαφικές τάφρους που ανοίχτηκαν στο σημείο όπου ανοικοδομείται το Ολυμπιακό Πάρκο, βρέθηκαν πάνω από 10.000 αντικείμενα που αποκάλυψαν την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή από την Προϊστορική εποχή μέχρι τις αμυντικές εγκαταστάσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μεταξύ άλλων, στις τάφρους που έφταναν σε βάθος ακόμα και τα 30 πόδια, ανακαλύφθηκαν εργαλεία από πυριτόλιθο που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή, σπίτια από την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου, πολλές ταφές, ρωμαϊκοί αμφορείς, κεραμικά οικοδομικά υλικά, καθώς και ένα φθαρμένο νόμισμα του Κωνσταντίνου Β΄. Βρέθηκε επίσης ένα μικρό ταχύπλοο του 190ου αιώνα, αλλά και μια αντιαεροπορική εγκατάσταση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το site iefimerida.gr