19/12/11

Coca-Cola: επιταχύνει την έρευνα και ανάπτυξη του οικολογικού PlantBottle

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τρεις εταιρείες βιοτεχνολογίας υπέγραψε η Coca-Cola ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της οικολογικής φιάλης PlantBottle η οποία θα κατασκευάζεται εξολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι συμφωνίες με τις εταιρείες Virent, Gevo και Avantium ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες κατόπιν διετούς περιόδου αξιολόγησης διαφορετικών τεχνολογιών από το τεχνικό τμήμα της Coca-Cola.

Τα οικολογικά PlantBottles παρουσιάστηκαν το 2009 και μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια κομμάτια σε 20 χώρες και επτά brands της εταιρείας.

Η Coca-Cola ισχυρίζεται πως το PlantBottle είναι το μοναδικό πλήρως ανακυκλώσιμο μπουκάλι από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) το οποίο αποτελείται κατά 30% από φυτικά υλικά.

Ειδικότερα αποτελείται από δύο συστατικά: μονοαιθυλενογλυκόλη (MEG) κατά 30% , η οποία έχει φυτική προέλευση και καθαρό τερεφθαλικό οξύ (PTA) το οποίο αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 70%.

Η εταιρεία αναψυκτικών υπολογίζει ότι από το 2009 που η φιάλη βγήκε στην κυκλοφορία έχουν εξοικονομηθεί περισσότεροι από 100.000 μετρικοί τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε την Coca-Cola στην επιτάχυνση της παραγωγής, για επίτευξη του στόχου το σύνολο των πλαστικών φιαλών να κατασκευάζεται από ένα συνδυασμό φυτικών υλικών και ανακυκλωμένου πλαστικού ΡΕΤ ως το 2020.

Μάλιστα, η Coca-Cola ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μετατρέψει τις πεταμένες πλαστικές συσκευασίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2012 σε 80 εκατομμύρια νέες πλαστικές φιάλες.

econews.gr