7/11/11

NY Times: Η Θεσσαλονίκη ξεχειλίζει από τέχνη

Οι ΝΥ Τimes γράφουν για την έκρηξη τέχνης που παρ' όλες τις δυσκολίες συντελείται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη


Σε άρθρο της πριν μερικές ημέρες η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα ασχολείται εκτενώς με τη Θεσσαλονίκη και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αυτή τη περίοδο συμβαίνουν εκεί.

Ο συντάκτης του άρθρου εστιάζει κατά κύριο λόγο στα εικαστικά και στις urban καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης οι οποίες όπως αναφέρει μέσα στο τοξικό σύννεφο της χρεοκοπίας παλεύουν χωρίς καθόλου χρηματοδότηση οι περισσότερες να δημιουργήσουν έναν καλλιτεχνικό ιστό ο οποίος να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε όλα αυτά που συμβαίνουν.

Η εφημερίδα αφού σημειώνει πως η Θεσσαλονίκη παλιότερα αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο σταυροδρόμι πληθυσμών, πολιτισμού και κουλτούρας, αναφέρεται στην culture maker παράδοση που είχε πιο παλιά και η οποία έχει ατονήσει σημαντικά τώρα, επιχειρεί να ανιχνεύσει πολιτικοκοινωνικές αιτίες και στη συνέχεια επικεντρώνεται στη παρουσίαση μερικών από τις ομάδες και τα πρόσωπα που θεωρεί πως συνθέτουν το τωρινό της πρόσωπο. Η εφημερίδα αναφέρεται με πολύ καλά λόγια και για τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και τελειώνει στις 18 Δεκεμβρίου. Στην εφημερίδα μίλησε και η Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια του κύριου προγράμματος της Μπιενάλε Α rock and a hard place (μαζί με τους  Paolo Colombo και Mahita El Bacha Urieta) η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την εξέλιξη της πόλης αλλά και των κατοίκων της η κατανόηση της υβριδικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης αν θέλουν να συνεχίσουν  να έχουν μέλλον και προοπτική.



LIFO