23/11/11

Τα κιλά μας σχετίζονται με την ταχύτητα που τρώμε

H καθηγήτρια Διαιτολογίας Κάθλιν Μέλανσον παρουσίασε τις έρευνες, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Παχυσαρκίας των ΗΠΑ στο Ορλάντο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εν λόγο ερευνών οι άνδρες τρώνε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 80 θερμίδες ανά λεπτό έναντι 52 θερμίδων που καταναλώνουν οι γυναίκες. Εξάλλου, η ταχύτητα που τρώει κανείς σχετίζεται με το βάρος του, γι’ αυτό οι παχύσαρκοι τρώνε κατά μέσο όρο πιο γρήγορα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα δύο αμερικανικών μελετών, που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα που τρώμε, στο βάρος και στο φύλο.


Μία ακόμα διαπίστωση των ερευνητών είναι ότι όσοι τρώνε γρήγορα, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 87 γραμμάρια τροφής ανά λεπτό, ενώ όσοι τρώνε αργά καταναλώνουν 70 γραμμάρια το λεπτό.Οι άνδρες που τρώνε αργά, τηρούν όμοιο ρυθμό με αυτό των γυναικών που μασάνε αργά το φαγητό τους, δηλαδή στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των φύλων στην ποσότητα τροφής που καταναλώνουν. Αντίθετα οι άνδρες που τρώνε γρήγορα, καταναλώνουν περισσότερη τροφή από τις γυναίκες που επίσης μασάνε γρήγορα την τροφή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η σχέση της ταχύτητας κατανάλωσης της τροφής με την παχυσαρκία βρίσκεται υπό διερεύνηση ακόμα, η νέα μελέτη δείχνει πως το να τρώει κανείς αργά, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετά λιγότερες θερμίδες και συνεπώς μικρότερες πιθανότητες αύξησης του βάρους του.

metrogreece