25/10/11

Ευρωπαϊκή διάκριση για το «παριζάκι θαλασσινών»

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2011, που έλαβε χώρα στην Κολωνία της Γερμανίας, στο πλαίσιο της Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Anuga 2011.


Νικητής της διοργάνωσης αναδείχθηκε ένα πρωτοποριακό αλλαντικό που δημιούργησε το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με ομάδα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Το προϊόν συνδυάζει τη συνεκτική υφή των συνηθισμένων αλλαντικών με φυτικές ίνες και φυτικό λίπος από βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο ενώ χρησιμοποιεί ως βάση τμήματα κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές), που κατά την επεξεργασία τους από τις εταιρείες τροφίμων παραμένουν ανεκμετάλλευτα, παρά την διατροφική τους αξία.

Το παριζάκι διακρίθηκε για τη γεύση, την υγιεινή σύσταση του και τον οικολογικό του χαρακτήρα, δεδομένου ότι για τη δημιουργία του τα θαλασσινά αξιοποιούνται με φυσικές μεθόδους.

Το πρωτοπόρο προϊόν είχε κερδίσει την πρωτιά και στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων, που είχε διοργανώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων προ ολίγων ημερών.

naftemporiki.gr