13/10/11

Πράσινη ενέργεια από τα... σκουπίδια

Πράσινες επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια και υπολείμματα αγροτικών προϊόντων προωθούνται στην Ελλάδα.

 Θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων ετοιμάζει επένδυση για μονάδα παραγωγής ενέργειας στο νομό Έβρου που θα έχει ισχύ, 4,68 μεγαβάτ. Ως καύσιμο θα αξιοποιούνται υπολείμματα καλλιέργειας καλαμποκιού, σιτηρών και βαμβακιού. Στη νέα μονάδα αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας και θα κατασκευαστεί στη δήμο Τυχερού του Έβρου.

Στον προγραμματισμό της εταιρείας είναι η κατασκευή του εργοστασίου να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013, αφού θα έχουν ληφθεί οι άδειες εγκατάστασης, ώστε να λειτουργήσει μέσα στην ίδια χρονιά.

Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αγγίξει τα 3.7εκατομμύρια ευρώ.

Στο νομό Αχαϊας σχεδιάζεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης από τον βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας για την παραγωγή ενέργειας.

Η νέα μονάδα αναμένεται να δημιουργήσει, περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολούμενων, στην παραγωγή και τη συγκέντρωση 40-50.000 τόνων βιομάζας, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Στον προγραμματισμό της εταιρείας είναι η κατασκευή του εργοστασίου να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013, αφού θα έχουν ληφθεί οι άδειες εγκατάστασης κλπ, ώστε να λειτουργήσει μέσα στην ίδια χρονιά.

Οι ανανεώσιμες πηγές είναι τομέας στον οποίο τα ΕΛ.ΠΕ. άρχισαν να δραστηριοποιούνται, είτε αυτοτελώς, είτε με τη συμμετοχή τους σε μικτά σχήματα από το 2006. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης μονάδες με ισχύ πάνω από 30 μεγαβάτ.

Γιώργος Κεραμιτζόγλου, ΣΚΑΙ.gr