1/9/11

Παλιές εφημερίδες με μυστικό συστατικό γίνονται φθηνό βιοκαύσιμο

“Οι φυλλάδες του σήμερα είναι τα βιοκαύσιμα του αύριο” σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tulane που έχει ανακαλύψει μια μέθοδο χαμηλού κόστους και ενεργειακά αποδοτική για την ανακύκλωση εφημερίδων παράγοντας βουτανόλη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικατάσταση της βενζίνης.

Το μυστικό συστατικό είναι βακτήρια που βρίσκονται στα περιττώματα των ζώων και μπορούν να παράγουν με φυσικό τρόπο βουτανόλη που μπορεί να “χωνεύει την είδηση”. Αυτό δεν είναι τόσο τραβηγμένο όσο φαίνεται γιατί η σύνθεση των αποβλήτων των ζώων εξετάζεται σε διάφορα μέτωπα ενώ από την άλλη μεριά τα οφέλη από τη χρήση των βακτηρίων των εφημερίδων στη διαδικασία της παραγωγής βιοκαυσίμων είναι πολλά.

Επειδή βασίζεται σε φυσική ζύμωση και χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από τις λειτουργίες με τα συμβατικά βιοκαύσιμα. Επίσης γίνεται χρήση από ανακυκλώσιμα υλικά και όχι από καλλιέργεια τροφίμων όπως το καλαμπόκι κι αυτό είναι ένα μεγάλο συν. Επίσης το βουτάνιο είναι μια ανερχόμενη ουσία για καύσιμα που μπορεί να αντικαταστήσει τη βενζίνη χωρίς να χρειάζεται μετατροπή του κινητήρα, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα έναντι της αιθανόλης.