29/8/11

O Happy Feet επιστρέφει στο σπίτι του

Η ιστορία του συνάρπασε και δίχασε τη Νέα Ζηλανδία. Δύο μήνες αφότου έκανε την αναπάντεχη εμφάνισή του σε αμμώδη ακτή, στα βορειο-δυτικά της χώρας -έχοντας διανύσει περίπου 3.000 από την Ανταρκτική! - ο διασημότερος αυτοκρατορικός πιγκουίνος του κόσμου, ο Happy Feet, επιστρέφει στο σπίτι του με όλες τις ανέσεις.

Στα τέλη Ιουνίου, ο νεαρός πιγκουίνος που πιστεύεται ότι χάθηκε αναζητώντας τροφή, έμοιαζε καταδικασμένος να ζήσει... όσο θα άντεχε μετά από τέτοια ταλαιπωρία και υπό τόσο διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Χάρη στη φροντίδα έμπειρων κτηνιάτρων καθώς και των φυλάκων του Ζωολογικού Κήπου του Ουέλινγκτον, όπου είχε βρει καταφύγιο όλο αυτό το διάστημα, ο Happy Feet ανάρρωσε και είναι έτοιμος να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι τον επαναφέραμε σε τόσο καλή φυσική κατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να πάει εκεί και να καταφέρει να ζήσει στην άγρια Φύση», λέει η κτηνίατρος του κήπου Λίσα Αργκίγια, η οποία φρόντισε από την πρώτη κιόλας μέρα τον πιγκουίνο. «Η περίοδος αυτή ήταν πολύ ιδιαίτερη για εμένα, όμως μου αρέσει η σκέψη ότι θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει... είναι συναρπαστικό.»

Οι ειδικοί ήλπιζαν ότι ο Happy Feet, όπως τον ονόμασαν από την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων, θα έπαιρνε μόνος του το δρόμο της επιστροφής. Μετά από έντονο δημόσιο διάλογο ωστόσο, αποφάσισαν να μεταφερθεί με ερευνητικό σκάφος στο Νότιο Ωκεανό και από εκεί, να συνεχίσει μόνος στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού. Για να βεβαιωθούν μάλιστα ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια, του τοποθέτησαν πομπό GPS, ώστε να παρακολουθούν την πορεία του.

Δεν έλειψαν βέβαια οι επικρίσεις: πολλοί είπαν ότι χρήματα των φορολογουμένων σπαταλήθηκαν για τη διάσωση ενός πτηνού, που δεν συγκαταλέγεται στα απειλούμενα είδη. Τελικά, υπερίσχυσαν οι φωνές που ζητούσαν να διασφαλιστεί ότι ο τρίχρονος πιγκουίνος θα ξανασμίξει με τους δικούς του. Σύμφωνα με ειδικούς, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που θα φθάσει στην Ανταρκτική είναι πολλές, καθώς ο Happy Feet θα... αποβιβαστεί κοντά στο σημείο, όπου βρίσκονται αυτήν την εποχή του χρόνου και άλλοι νεαροί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι.