7/7/11

Βραβείο Ελληνικού Πολιτισμού στο Harvard

Με στόχο την προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της χώρας μας και την ανάδειξη των επιτευγμάτων του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, διανοητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard, θεσμοθέτησαν «Διεθνές Βραβείο για τον ελληνικό πολιτισμό».


Το Διεθνές Βραβείο θα απονέμεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες: το βραβείο Ποίησης της έδρας Σεφέρη του Χάρβαρντ, το βραβείο Πεζογραφίας και το βραβείο Κριτικού Δοκιμίου-Επιστημονικής Μελέτης.

Τα βραβεία θα απονέμονται μετά από διαγωνισμό ή τιμής ένεκεν. Είναι διεθνή και απευθύνονται σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο με την προϋπόθεση ότι το έργο των υποψηφίων για τις κατηγορίες ποίησης και πεζογραφίας να είναι γραμμένο στα ελληνικά. Για την κατηγορία κριτικού δοκιμίου-επιστημονικής μελέτης το έργο μπορεί να είναι γραμμένο στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά ή ιταλικά όμως θα πρέπει να αφορά στον ελληνικό πολιτισμό.

Την παρουσίαση του Διεθνούς Βραβείου ελληνικού πολιτισμού της έδρας Σεφέρη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έκαναν σε συνέντευξη Τύπου στο βιβλιοπωλείο Ιανός ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων και καθηγητής του Χάρβαρντ Δημήτρης Γιατρομανωλάκης και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός, ο οποίος τόνισε ότι «εδώ και 5-6 χρόνια στην έδρα των νεοελληνικών σπουδών γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από διανοητές, ερευνητές που έχουν κοινές σκέψεις προκειμένου να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια».

Όπως είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης, το 2012 θα θεσμοθετηθεί και βραβείο Μουσικής και Μουσικολογίας.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν νομπελίστες και καθηγητές από το Χάρβαρντ, το Γιέιλ, το Κέμπριτς, την Οξφόρδη και άλλα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Για τα βραβεία της φετινής χρονιάς (2011), οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν το έργο τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η απονομή του Διεθνούς Βραβείου και στις τρείς κατηγορίες θα γίνει σε επίσημη εκδήλωση τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.


metro