2/6/11

Σχεδιάσετε την πόλη των ονείρων σας

Δυο δόσεις πάρκου και πλατείας, μια δόση πολυκατοικιών και για το τέλος μια πινελιά θάλασσας... Τη δική τους εκδοχή για την πόλη των ονείρων τους έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν οι πολίτες, με τη βοήθεια λογισμικού, που ανέπτυξε η αρχιτεκτονική ομάδα "archiV+".


Το λογισμικό "Space/City/Play" χρησιμοποιεί τη διαδραστικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality, δηλαδή εφαρμογές που συνδυάζει την εικονική πληροφορία με το πραγματικό περιβάλλον), προκειμένου να χτίσει ο χρήστης στον ψηφιακό χώρο. "Η ιδέα είναι να μην υπάρχει αρχιτεκτονική παρέμβαση, να αφήνει τους πολίτες να έρθουν σε άμεση επαφή με την πόλη και τις δυνατότητές της. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες κάθε ηλικίας να αλλάξουν έστω και εικονικά την πόλη τους", επισημαίνει ο Θεόδωρος Δούνας, αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας "archiV+".

"Η αξιοποίηση των εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπουν στο χρήστη να δημιουργήσει σε ψηφιακό χώρο είναι η μόνη ευκαιρία της Αρχιτεκτονικής να μην πεθάνει ως ειδικότητα", προσθέτει ο ίδιος. Οικοδομικά τετράγωνα, πράσινο, υδάτινοι πόροι και ανοιχτοί χώροι παρουσιάζονται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, μέσα από μια τρισδιάστατη αναπαράσταση και τίθενται στη διάθεση του χρήστη, ο οποίος έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει την πόλη των ονείρων του.
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε αρχικά για την πόλη του Βόλου, ενώ μια δεύτερη εκδοχή της αφορά τη Θεσσαλονίκη.

"Ο πολίτης σχεδιάζει πάνω στην πόλη και το λογισμικό προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία, προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση των κτιρίων με το πράσινο ή με το νερό" ο κ. Δούνας.

Πόσο εφαρμόσιμες μπορούν να γίνουν, όμως, οι ιδέες των χρηστών; "Κάποιες από τις εκδοχές των πολιτών θα μπορούσαν να γίνει πράξη, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το λογισμικό αυτό μπορεί να ενισχύσει το διάλογο των πολιτών με τις Αρχές που επηρεάζουν την πόλη ή μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο των αποκεντρωμένων Αρχών για να δουν τι θέλουν οι πολίτες και να το υλοποιήσουν", υπογραμμίζει ο κ. Δούνας.

Το λογισμικό έχει ως στόχο την εξήγηση, αναδιατύπωση, μελέτη και σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος και θα παρουσιαστεί το Σάββατο στην αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παράλλαξης "Το λιμάνι αλλιώς".

Real.gr