25/5/11

Μια πόλη προετοιμάζεται για μια θερμή μακροπρόθεσμη πρόβλεψη

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν πει στους πολεοδόμους ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις, κάποιος που ζει στο Σικάγο θα νιώθει περισσότερο σα να ζει στο Baton Rouge παρά σε μια Βόρεια μητρόπολη πριν από το τέλος αυτού του αιώνα.


Η πόλη ετοιμάζεται για ένα πιο υγρό μέλλον, με υδρατμούς. Μονοπάτια μετασκευάζονται από το δημόσιο με χρήση υλικών ανθεκτικών στο νερό. Η λευκή δρυς, το δέντρο της πολιτείας του Ιλλινόις, έχει απαγορευτεί από τους καταλόγους φύτευσης της πόλης και έχει δοθεί προτεραιότητα σε βελανιδιές που ευδοκιμούν σε βάλτους και γλυκά δέντρα από το Νότο.

Θερμικό ραντάρ χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση των πιο hot spots της πόλης, τα οποία στη συνέχεια γίνονται στόχοι για την απομάκρυνση του οδοστρώματος και την προσθήκη βλάστησης σε στέγες. Ακόμη και τα κλιματιστικά εξετάζονται για τα 750 δημόσια σχολεία, τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούσα για να θερμαίνουν και σπάνια για να ψύχουν.

“Οι πόλεις θα προσαρμοστούν ή θα χαθούν”, δήλωσε ο Aaron Ν. Durnbaugh, αναπληρωτής επίτροπος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Σικάγου. “Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει με δραματικούς τρόπους, αργά αλλά πραγματικά. Μπορούμε να το διαχειριστούμε αλλά πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Είμαστε σε έναν πεντηκονταετή κύκλο αλλά πρέπει να κάνουμε τη μετάβαση”.

Σε όλη την Αμερική και στο Κογκρέσο, η ύπαρξη της αλλαγής του κλίματος εξακολουθεί να αμφισβητείται, ειδικά από τους συντηρητικούς. Οι σκεπτικιστές είναι δύσπιστοι όσον αφορά την επιστήμη και την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις αλλά όσο οι συζητήσεις οργιάζουν, η πολιτεία αρχίζει να προετοιμάζεται.

Οι ακριβείς συνέπειες της αύξησης των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αλλά οι επιστήμονες προβλέπουν σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ανεμοστρόβιλοι, καταιγίδες και χιονοθύελλες και φυσικά πολύ περισσότερη θερμότητα. Η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία επιτελεί το δικό της προγραμματισμό σε ότι αφορά την προσαρμογή, ανησυχεί για τις πλημμύρες από την άνοδο των ωκεανών.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει μια ομάδα εργασίας για την αλλαγή του κλίματος, η οποία λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε το ισοδύναμο μιας επιπλέον θάλασσας καθώς λιώνει ο πάγος της Αρκτικής. Ορισμένα από αυτά τα γεγονότα θα συμβούν στο εγγύς μέλλον και οι τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση για να πάρουν μέτρα.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πιέζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ζητώντας προσαρμογές και υψηλότερα ασφάλιστρα – ιδίως στις αστικές και εμπορικές περιοχές. Ο αντασφαλιστικός γίγαντας Swiss Re, για παράδειγμα, έχει πει ότι εάν οι κοινότητες των τεσσάρων κρατών του Gulf Coast επιλέξουν να μην εφαρμόσουν στρατηγικές προσαρμογής, θα μπορούσαν να δουν την αλλαγή του κλίματος να μεταφράζεται σε ετήσιες ζημίες 65% υψηλότερα ή 23 δισ. δολ. μέχρι το 2030.

Η Melissa Stults, διευθύντρια για το κλίμα της ICLEI USA, μια ένωση των τοπικών κυβερνήσεων, είπε ότι πολλές από τις διοικήσεις ασχολούνται με στρατηγικές ετοιμότητας. Στο Σικάγο η προσπάθεια ξεκίνησε το 2006, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκείνη την εποχή, Richard M. Daley, που εμπνεύστηκε εν μέρει από τη διεθνή συνθήκη του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2005, καθώς επίσης και από μια φιλοδοξία για την προβολή του Σικάγου ως μια πόλη φιλική στο περιβάλλον.

GreenBusiness