4/5/11

Ρόδος: Αύξηση της τουριστικής κίνησης

Αυξημένες κατά 132% ήταν οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο της Ρόδου τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Συγκεκριμένα, οι τουρίστες που ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο ανήλθαν σε 67.692, ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν φτάσει τους 42.495. Τον Απρίλιο, δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 132,54%, ποσοστό που ήταν σίγουρα αναπάντεχο όσο και αν υπήρχε η αισιοδοξία για την εξέλιξη της κίνησης του μήνα.

Τον προηγούμενο μήνα οι υπηρεσίες της ΥΠΑ κατέγραψαν τις κινήσεις 945 αεροσκαφών, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός τους ήταν 436 και το έτος 2009 ήταν 558.

Η μεγάλη τουριστική κίνηση του Απρίλη οφείλεται και σε ένα βαθμό στο ότι φέτος συνέπεσε το Πάσχα των ορθόδοξων και των καθολικών, ενώ συνέβαλε στην εικόνα αυτή και η συνεχιζόμενη αναταραχή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που έστρεψε τους Ευρωπαίους τουρίστες σε πιο ασφαλείς χώρες.

Στα αξιοσημείωτα είναι το μεγάλο ποσοστό αύξησης στη γερμανική αγορά, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τη Ρωσία που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 393%, ενώ από τη Γερμανία που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα κατά 271%.

Εμφανώς αυξημένο ήταν το τουριστικό ρεύμα από την Αγγλία, αλλά και από το Ισραήλ, σε ποσοστό 230%, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και το τουριστικό ρεύμα από την Ιταλία.

Ειδικά για την ιταλική αγορά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πέρσι δεν είχαμε καθόλου τουριστική κίνηση τον Απρίλιο, ενώ φέτος ήρθαν περίπου 5.500 επισκέπτες.

Οι μόνες χώρες οι οποίες δεν ακολούθησαν την ίδια αυξητική πορεία ήταν η Νορβηγία και η Αυστρία, ενώ η Δανία κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Αντιθέτως, η κατάσταση στις γραμμές εσωτερικού δεν εξελίχθηκε καλά αφού η κίνηση σημείωσε μείωση της τάξης του 7,76%. Το Πάσχα φαίνεται ότι τα ταξίδια περιορίστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα τον προηγούμενο μήνα να έρθουν στη Ρόδο 29.475 άτομα, ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι ήρθαν 31.953 άτομα.

Real.gr