«Η μόρφωση υψηλού επιπέδου, μπορεί να είναι περισσότερο σημαντική για τη μακροζωία, από όσο επωφελής είναι στην αγορά εργασίας».
Αυτό επισήμανε ο επιστήμονας του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών Στέφεν Χόλγκειτ , σχολιάζοντας τα αποτελέσματα μακροχρόνιας επιστημονικής μελέτης.
Ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ειδικότερα, εξέτασαν - από ένα δείγμα περίπου 450 εθελοντών - το μήκος των κυτταρικών στοιχείων του DNA, που είναι γνωστά ως τελομερή.Αυτό που διαπίστωσαν είναι, ότι όσοι είχαν τελομερή μικρότερου μήκους - δείχνει προδιάθεση του ατόμου για ταχύτερη γήρανση - ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματά τους στο σχολείο.
«Ο παράγοντας-κλειδί, αυτής της έρευνας επιβεβαιώνει ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγεται από μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες, ότι δηλαδή η απόκτηση γνώσεων σε νεαρότερη ηλικία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καλή υγεία», διευκρίνισε ο κ. Χόλγκειτ.
Αυτοί, λοιπόν, που εγκαταλείπουν νωρίς την εκπαιδευτική διαδικασία και άρα είναι οι λιγότερο μορφωμένοι, ίσως να είναι, ταυτόχρονα και πιο επιρρεπείς στην επιτάχυνση της γήρανσης.