9/5/11

30% επιπλέον επισκέπτες στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Η έκθεση αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά σημαντικό εργαλείο στις σχέσεις των ανθρώπων του βιβλίου με το κοινό τους», σχολίαζε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος την Κυριακή το απόγευμα στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της. «Όλα πάνω», μας είπε, εννοώντας την αύξηση της επισκεψιμότητας, τη συμμετοχή και των πωλήσεων λιανικής.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Helexpo, 25-30% περισσότερους επισκέπτες από πέρυσι είχε η εφετινή 8η ΔΕΒΘ. Οι 65.000 επισκέπτες της 6ης ΔΕΒΘ το 2009, οι οποίοι αυξήθηκαν το 2010 κατά 35% φτάνουν εφέτος περίπου τις 100.000 άτομα, ανάμεσά τους 2.300 παιδιά που επισκέφθηκαν με τα σχολεία τους την Παιδική Γωνιά.Συνολικά 500 εκδότες, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, συμμετείχαν. «Ο εκδοτικός κόσμος της χώρας απόδειξε ότι διατηρεί τη δυναμική του και η επιτυχία της έκθεσης καταδεικνύει ότι η εκδοτική παραγωγή παρά τα προβλήματα αντιστέκεται στην κρίση», έλεγε ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ.

Ασφαλώς, η δωρεάν διάθεση των πρώτων 9 τ. μ. εκθεσιακού χώρου, όσο ένα μικρό περίπτερο, ενθάρρυνε τη συμμετοχή, αφού πολλοί εκδότες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και δήλωσαν παρουσία.

Περισσότερο από τη συμμετοχή των εκδοτών εντυπωσίασε τη συμμετοχή του κόσμου. «Μεγάλη κίνηση εφέτος» σχολίαζαν οι εκδότες, ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου.

Η αύξηση της προσέλευσης άρχισε από το απόγευμα της Παρασκευής. Το Σάββατο, από το πρωί, ήταν δύσκολο να κινηθεί κανείς στους διαδρόμους της έκθεσης από τον κόσμο, διαρκής ήταν η κίνηση και την Κυριακή μέχρι το βράδυ.

Στην υποστήριξη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και των τοπικών μέσων ενημέρωσης χρεώνουν όλοι μεγάλο μέρος αυτής της προσέλευσης.

Η δημοτική τηλεόραση μετέδιδε καθημερινά, σε ζωντανές συνδέσεις με τον χώρο της έκθεσης, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις, έντονη ήταν η προβολή και από την ΕΤ3 και το δημοτικό ραδιόφωνο. Οι ταξιτζήδες, οι επαγγελματίες της πόλης, οι δημότες της Θεσσαλονίκης γνώριζαν ότι αυτό το σημαντικό γεγονός του βιβλίου γινόταν στην πόλη τους.

Το ενδιαφέρον κίνησε πολύ η επικαιρότητα του αφιερώματος της έκθεσης στις χώρες του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής. Πολλοί ήρθαν για να ακούσουν τους 12 συγγραφείς των χωρών της Νότιας Μεσογείου οι οποίοι παρουσίασαν τα βιβλία τους στο Φεστιβάλ «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται», μίλησαν για την κατάσταση στις χώρες τους μετά τις εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών και αντάλλαξαν απόψεις με το κοινό.

Γεμάτη ήταν η Αίθουσα των Τιμώμενων Χωρών σε κάθε παρουσίαση και το κοινό συμμετείχε ενεργά υποβάλλοντας ερωτήσεις. Το κοινό κατέλαβε και τον γύρω χώρο στις ομιλίες της Τυνήσιας ιστορικού Σοφί Μπεσί που μίλησε για την Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο. Μεγάλο πλήθος παρακολούθησε τον Πακιστανό διανοούμενο Ταρίκ Αλί ο οποίος μίλησε για την αμερικανική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή το μεσημέρι του Σαββάτου, τον Νταβίντ Γκρόσμαν που συνομίλησε με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του Στο τέλος της γης (Καστανιώτης, 2011), για μια ισραηλινή μητέρα που φεύγει από το σπίτι της μόλις ο γιος της κατατάσσεται στον στρατό και διασχίζει όλη τη χώρα για να μην μπορέσει κανείς να τη βρει και να της δώσει άσχημα μαντάτα για τη ζωή του.

Με πολύ κόσμο, ένταση και όξυνση των πνευμάτων διεξήχθη το στρογγυλό τραπέζι «Οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής και η ελευθερία», με τη Σοφί Μπεσί, τη Λιβανέζα συγγραφέα Χόντα Μπαρακάτ και τον Σύριο κριτικό Σούμπχι Χαντίτι. Η έλλειψη αριθμού ακουστικών για το πλήθος των ακροατών και τεχνικό πρόβλημα στη διαδικασία της μετάφρασης δημιούργησε αντιδράσεις όταν ο Χαντίτι θέλησε να μιλήσει στα αραβικά και όχι στα γαλλικά, όπως οι ομοτράπεζές του. «Διώκεται η αραβική γλώσσα», σχολίασε ο Χαντίτι και ακούστηκαν από το κοινό επιφωνήματα έκπληξης. Το πρόβλημα διευθετήθηκε και η Χόντα Μπαρακάτ μίλησε εντέλει επίσης στα αραβικά. Απαντώντας η ίδια σε ερώτηση στο τέλος της εκδήλωσης δήλωσε ενοχλημένη: «Αισθανόμαστε σαν τα παράξενα πλάσματα σε τσίρκο που ο κόσμος έρχεται να δει πώς είναι, όταν πιάνεστε από μια λεπτομέρεια της λεπτομέρειας για να μας κάνετε ερωτήσεις για τους λαούς μας. Εμείς διαβάζουμε ελληνική ιστορία, κάνετε κι εσείς τον κόπο να μάθετε για εμάς».

Το ίδιο βράδυ μεγάλοι και παιδιά παρακολούθησαν τον Αιθίοπα βιβλιοθηκάριο και συγγραφέα Γιοχάνες Γκεμπρεγκεόργκις να συνομιλεί με τον Ευγένιο Τριβιζά και του υπέβαλλαν ερωτήσεις κυριολεκτικά μέχρι που έσβησαν τα φώτα της έκθεσης, μετά τις 10.30 το βράδυ.

Γεμάτη ήταν η αίθουσα και στις ομιλίες των Αιγύπτιων Μπαχά Τάχερ και Γκαμάλ Γιτάνι, το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής αντίστοιχα. Μίλησαν για το έργο τους και για τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ.

Αυτό που εντυπωσίασε ήταν η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις που συνέβαιναν παράλληλα.

Πολύ κόσμο συγκέντρωσαν οι συζητήσεις του Φιλολογικού Καφενείου για τα λογοτεχνικά περιοδικά μπροστά στην πρόσκληση του ίντερνετ και τις λέσχες ανάγνωσης, οι συνομιλίες στη Γωνιά των Εφήβων των νέων με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιάννη Σερβετά και το εργαστήρι hip hop με τους Zoltan Tribe, ενώ σταθερή συμμετοχή από εκπαιδευτικούς είχαν και οι εκδηλώσεις της θεματικής «Βιβλίο και εκπαίδευση».

Οι εκδότες έμειναν ευχαριστημένοι από την προσέλευση στις βιβλιοπαρουσιάσεις.Ανάμεσα στους ομιλητές και Θεσσαλονικείς, μέλη της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετείχε στην παρουσίαση δύο βιβλίων, όπως και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

«Μια μεγάλη κλειστή έκθεση βιβλίου χρειάζεται», μας έλεγε ελληνίδα ατζέντισα. «Δεν πουλάμε δικαιώματα πλέον στην έκθεση, γι’ αυτό οι εκδότες πηγαίνουν στις εκθέσεις βιβλίου της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, της Μπολόνια, όμως είναι απαραίτητες για γνωριμίες, επαφές, για δημόσιες σχέσεις». Πρέπει να τονιστεί ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ, με έξυπνες κινήσεις, σχολίασε, «το αυξημένο ενδιαφέρον εφέτος οφείλεται στις συγκυρίες που έκαναν επίκαιρη τη θεματολογία της έκθεσης».

«Ευρωπαϊκού επιπέδου» χαρακτήρισε την έκθεση ο ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός.

Οι προσκεκλημένοι συγγραφείς έμειναν ευχαριστημένοι από την προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού, πολλοί εκδότες ανέφεραν αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι: «Πήγαμε καλύτερα», έλεγαν ικανοποιημένοι. «Μοιάζει σαν μέσα σε τέσσερις να ξεχάσαμε την κρίση», σχολίασε στο «Βήμα» η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ. «Μου λένε ότι η εφετινή έκθεση είναι η καλύτερη από όλες. Εντέλει τα φεστιβάλ με προσωπικότητες λειτουργούν καλύτερα από το αφιέρωμα σε μία τιμώμενη χώρα».

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί, μας είπε, και η επόμενη ΔΕΒΘ το 2012, με ειδική θεματική για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και φεστιβάλ για τις χώρες των Βαλκανίων, με επίκεντρο τη Σερβία.

ΤΟ ΒΗΜΑonline