12/4/11

Ο Έλληνας που κατέκτησε τα Harrods

Τους Άγγλους καταναλωτές έχουν κατακτήσει τα βιολογικά προϊόντα ενός Eλληνα γεωργού από την Καρδίτσα. Οι καταναλωτές της Μεγάλης Βρετανίας δηλώνουν λάτρεις των προϊόντων της ελληνικής γης, με ιδιαίτερη προτίμηση στο μέλι και τη σπιτική σάλτσα τομάτας.

Παραγωγός αυτών των προϊόντων είναι ο μαθηματικός Αλέξανδρος Γκουσιάρης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Θεσσαλός επιστήμονας, αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη μόλις πήρε το πτυχίο του, στράφηκε στη γεωργία και τη μελισσοκομία. Η έδρα της επιχείρησής του είναι το χωριό Ηλία της Καρδίτσας. «Από μικρός παρακολουθούσα τη γιαγιά μου να ασχολείται με τη μελισσοκομία, αλλά και με την καλλιέργεια κηπευτικών στην αυλή του σπιτιού μας. Αυτές οι μνήμες δεν έφυγαν ποτέ από μέσα μου και ήταν μία από τις αιτίες για να ασχοληθώ εντατικά με τη γη και τα προϊόντα της», δηλώνει ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης στη Real news.

Η επιλογή του αυτή στέφθηκε με επιτυχία. Πλέον, τα βιολογικά προϊόντα του φιγουράρουν στα ράφια των πιο διάσημων αγγλικών καταστημάτων, όπως αυτά των Harrods, των Harvey Nichols και των Selfridges στο Λονδίνο, έχοντας μάλιστα αυξημένη ζήτηση χρόνο με τον χρόνο.

Όλα ξεκίνησαν με τη μελισσοκομία, με την οποία ασχολείτο ερασιτεχνικά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, παρακολουθεί ένα σεμινάριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αφορούσε τη σύνδεση της μελισσοκομίας με την παραγωγή. Αμέσως συνειδητοποίησε ότι οι ερασιτεχνικές του ασχολίες μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω και τελικά αποφάσισε να καταπιαστεί επαγγελματικά με τη μελισσοκομία.

Μελισσοκομία

Ετσι, το 1996 ιδρύει εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης μελιού για την τοπική αγορά. Η μοίρα, πάντως, είχε διαφορετικά σχέδια για την επιχείρησή του. Τον ίδιο χρόνο θα εκθέσει τα προϊόντα του σε φιλανθρωπικό μπαζάρ, κάτι που έγινε αιτία για την έναρξη του ταξιδιού των προϊόντων του στη Μεγάλη Βρετανία. Το μέλι του Αλέξανδρου θα δοκιμάσει τυχαία ένας αντιπρόσωπος εταιρείας εξαγωγών, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως ότι το συγκεκριμένο προϊόν λείπει από την αγγλική αγορά. Ετσι, έκλεισε επαγγελματική συνεργασία και τα μικρά βαζάκια μελιού του Αλέξανδρου παίρνουν τον δρόμο για τα ράφια των πιο πολυτελών καταστημάτων της Αγγλίας. Πλέον, το δίκτυο της επιχείρησής του απαρτίζεται από 700 κυψέλες μελισσών, διασκορπισμένες από τη Θάσο μέχρι την Καλαμάτα. Η ποσότητα που εξάγει κάθε χρόνο κυμαίνεται από 8 έως 15 τόνους.

Η σπιτική σάλτσα
Η παραγωγή της βιολογικής σπιτικής σάλτσας ακολούθησε την επιτυχία του μελιού. Σε χωράφια της Καρδίτσας, οι συγγενείς και οι φίλοι του Αλέξανδρου φυτεύουν τον παραδοσιακό σπόρο που φυτευόταν επί χρόνια στη θεσσαλική γη. Τις ντομάτες που θα μαζευτούν από το χωράφι, τις επεξεργάζονται αργότερα με βιολογικό τρόπο, δημιουργώντας μία εξαιρετικής ποιότητας σάλτσα, η οποία έχει ξετρελάνει τους Βρετανούς. Η επιχείρησή του εξάγει κάθε χρόνο πάνω από 20.000 βαζάκια βιολογικής σπιτικής σάλτσας. «Δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με κανενός είδους χημικό απόβλητο, καθώς δεν χρησιμοποιούμε ούτε λιπάσματα ούτε εντομοκτόνα στην παραγωγή μας. Στο χωράφι μας ρίχνουμε μόνο οργανικό κομπόστ από διάφορα φυτικά υπολείμματα του κτήματός μας. Επίσης, δεν σπαταλάμε το νερό για να ποτίζουμε, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας απλώνει πυκνή βλάστηση και πλούσιο φύλλωμα που απορροφά υγρασία», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης.

Το ντοκιμαντέρ
H ιστορία του αγρότη από την Καρδίτσα που έχει κατακτήσει τα Harrod’s, προβάλλεται σε ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μια μικρή μεγάλη ιδέα» της Μαριάννας Οικονόμου. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται όλο το εγχείρημα του Αλέξανδρου, όπως επίσης και η επίσκεψη των Αγγλων εμπόρων στις εγκαταστάσεις του για τη δοκιμή των ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα, εκφράζονται οι προβληματισμοί τόσο των Αγγλων όσο και των Ελλήνων για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ενώ προβάλλει και άλλους Ελληνες αγρότες, οι οποίοι καταθέτουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον και την επιβίωσή τους.


Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ, Real.gr